Ο νόμος και η τάξη έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σταδιακά στο νησί της Μυκόνου όσον αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές μεγάλων και γνωστών beach bars που έφθαναν στην κυριολεξία δίπλα στη θάλασσα. Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που σύμφωνα με πληροφορίες οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να γκρεμίζουν τα παράνομα κτίσματα, ώστε να μην περιμένουν τις αρχές να το πράξουν.

Τελευταίο σχετικό παράδειγμα είναι η κατεδάφιση επέκτασης beach bar που βρίσκεται στην γραφική παραλία Ελιά του νησιού. Οι ιδιοκτήτες του, πλήρωσαν μπουλντόζες και εργατικό προσωπικό προκειμένου να αποσύρει την κατασκευή που είχε κριθεί ότι αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης στην περιοχή Πάνορμος ξηλώθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές γνωστού εστιατορίου και η παραλία αποδόθηκε και πάλι στους λουόμενους που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους εκεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άκη Σκέρτσο να ανεβάζει σχετική φωτογραφία στο Twitter γράφοντας πως: «Η παραλία αποδόθηκε στους πολίτες. Η ανομία ηττήθηκε».

Την ίδια ώρα σε μια άλλη επιχείρηση εστίασης στην Ψαρρού, έχει ολοκληρωθεί πλέον η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και της πέργκολας που στηνόταν, ενώ έχουν απομακρυνθεί και τα μπάζα. Ένα άλλο τμήμα της επιχείρησης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής κρίσης και παραμένει μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια. Σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη κρίνει και την συγκεκριμένη κατασκευή ως αυθαίρετη, τότε οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν και πάλι να γκρεμίσουν μόνοι τους όσα έχτισαν. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνονται οι διαδικασίες και άρα το κατάστημα εστίασης μπορεί και πάλι να λειτουργήσει πολύ συντομότερα, καθώς η κάθε ημέρα δουλειάς σε τέτοιες επιχειρήσεις αποφέρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ιδίως την καλοκαιρινή σεζόν. Παράλληλα εάν το γκρέμισμα γίνει οργανωμένα, τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς και πάλι τα δομικά υλικά για κάποια άλλη κατασκευή ή ακόμη και να τα μεταπουλήσεις.

Γενικώς δείχνει ότι κάτι αλλάζει στη Μύκονο τον τελευταίο καιρό, κάτι που μεταξύ άλλων οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει βούληση να γίνει κάτι τέτοιο. Εδώ και περίπου δύο μήνες έχει αναλάβει ως Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ο κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου που δείχνει αποφασισμένος να τηρήσει πλήρως τον νόμο έναντι των πάσης φύσεως συμφερόντων. Μιλώντας στο Newsbeast έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Φέρτε μου Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεως και θα γκρεμίσω ο,τιδήποτε περιγράφεται σε αυτά! Τα αστεία με τη Μύκονο τελειώσανε». Παράλληλα είχε στείλει μήνυμα σε όσους εμπλέκονται με την επονομαζόμενη «μαφία της Μυκόνου», πως η ανομία σταματάει εδώ. Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός οπλοφορεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο δηλώνει ότι δεν φοβάται κανέναν, ούτε έχει δεχθεί απειλές. «Εμένα με καλοπληρώνει η πολιτεία για να μην φοβάμαι και να μάχομαι, όχι για να κρύβομαι» σημειώνει. Έχει αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, παραδέχεται πως υπήρχαν επίορκοι αστυνομικοί στο νησί των Ανέμων που «πλέον όμως είναι ακίνδυνοι» και υπογραμμίζει με νόημα ότι «η μαφία δημιουργείται όταν υπάρχει κενός κρατικής εξουσίας, είτε με την έλλειψή της, είτε με τη διαφθορά». Μάλιστα η Μύκονος αποτελεί μονάχα την αρχή του τέλους για τις αυθαιρεσίες, καθώς η παραγγελία που έχει λάβει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, είναι να επιληφθούν οι Αρχές και στα άλλα Κυκλαδονήσια. Σειρά μετά τη Μύκονο θα πάρει η Ίος όπου και εκεί αναμένεται να δούμε μπουλντόζες να γκρεμίζουν παράνομες κατασκευές.