Αναστατώθηκε η Κρήτη από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις δέκα χθες το βράδυ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ μέχρι και το πρωί σημειώθηκαν 18 μετασεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν 4,3 Ρίτχερ, γύρω στις δύο παρά τα ξημερώματα.

Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί και συστήνουν ψυχραιμία στον κόσμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, κι αυτό διότι – όπως λένε – με βάση τον αριθμό των ρηγμάτων στην περιοχή, τη διάταξή τους αλλά και το γενικότερο δυναμικό της περιοχής, θεωρείται ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους και δεν αποκλείεται να έχουμε είτε ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις της τάξης των 4,5 Ρίχτερ ή κάποιον σεισμό μεγαλύτερο των 5,1 βαθμών.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και ενημερώνουν τον κόσμο.

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Φαιστού μετά τον σεισμό 5,1 βαθμών

Αναστάτωση επικρατεί στην περιοχή της Μεσαράς εξαιτίας του σεισμού και της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Κάτοικοι περιοχών όπως οι Μοίρες, το Τυμπάκι, αλλά και χωριά στα σύνορα με το νότιο Ρέθυμνο, βγήκαν χθες το βράδυ από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρέθηκαν επί ποδός και έκαναν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», έγραψε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών….

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Thursday, May 18, 2023

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο Cretalive.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας όμως ότι πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Οταν γίνεται ένας σεισμός 5.1, πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέση με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Το Αρκαλοχώρι είναι άλλη εστία. Έκανε χθες ένα 3.3, είναι από τους τελευταίους μετασεισμούς. Η εστία του Αρκαλοχωρίου δεν φτάνει μέχρι εκεί. Υπάρχει απόσταση, δεν μπορεί να τον διεγείρει. Έτσι κι αλλιώς ένας 5.1 δεν μπορεί να διεγείρει. Στο Αρκαλοχώρι πιστεύουμε ότι έχει εξαντληθεί η σεισμική ακολουθία».

Ανάρτηση σχετικά με τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/5) στο Ηράκλειο Κρήτης έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

(Ο χρόνος στο χάρτη είναι Γκρίνουιτς)

Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών….

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Thursday, May 18, 2023