Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Λέσβου. Κι αν κάτι κινείται στη Μυτιλήνη, τη Μύρινα, την Καλλονή και τις άλλες τουριστικές περιοχές, στα υπόλοιπα χωριά επικρατεί πλήρης απραξία. Ο κλάδος πλήττεται τόσο από τη γενικότερη οικονομική κρίση, όσο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζει σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, η μη χορήγηση δανείων για την αγορά κατοικίας είναι ένα πρόβλημα που πλήττει την οικοδομή σε όλη τη χώρα. Όμως και η έλλειψη οικοπέδων λόγω μη ένταξης νέων εκτάσεων στο σχέδιο πόλης είναι ένα πρόβλημα τοπικής εμβέλειας, το οποίο σε άλλες περιοχές έχει λυθεί ή δεν παρουσιάζει την οξύτητα που παρουσιάζει στη Λέσβο. Έτσι, η οικονομική κρίση αυτό που κατάφερε να κάνει ήταν να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν κλάδο που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα.

Με πολύ κόπο συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε τα στατιστικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα στο Νομό Λέσβου από τη Στατιστική Υπηρεσία, προκειμένου να δούμε ποια είναι η αντικειμενική εικόνα του κλάδου.
Έτσι, το 2006 εκδόθηκαν συνολικά 1.154 άδειες (όλων των τύπων) και το 2010 έως και χθες είχαν εκδοθεί 600 άδειες. 760 ήταν οι άδειες για νέες οικοδομές και προσθήκες το 2006. Το 2010 από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο είχαν εκδοθεί μόλις 208 άδειες. Με μια αναγωγή που κάναμε, σε ετήσια βάση προκύπτει ότι οι άδειες για νέες οικοδομές και προσθήκες οικοδομών θα ανέλθουν το πολύ στις 312.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που μας δίνει ο όγκος των νέων κατασκευών, καθώς το 2006 οι άδειες νέων οικοδομών και προσθηκών «έδιναν» 652.597 κυβικά μέτρα και το 2010 ο όγκος των νέων κατασκευών δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 210.965 κυβικά μέτρα. Δηλαδή έχουμε μια απώλεια σε όγκο κατασκευών που κυμαίνεται στο 67,67%. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγεθος, που δίνει με ακρίβεια την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο.

Πτωτική πορεία

Η κρίση στην οικοδομή στο Νομό μας δεν είναι καινούργιο στοιχείο. Το 2006 οι νέες οικοδομές και οι προσθήκες μας έδωσαν 652.597 κυβικά μέτρα κατασκευών, όμως το 2007 είχαμε πτώση στα 582.012 κυβικά μέτρα. Το 2008 ήταν χρονιά στασιμότητας, καθώς ο όγκος έμεινε σταθερός στα 582.105 κυβικά μέτρα, ενώ το 2009 η κρίση στον κλάδο ήταν πολύ ορατή και ο όγκος των νέων οικοδομών και προσθηκών περιορίστηκε στα 278.872 κυβικά μέτρα. Έτσι, το 2010, που επίσημα η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, οδεύουμε σε έναν πενιχρό όγκο κατασκευών μόλις 210.965 κυβικών μέτρων, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Η αγορά ακινήτου εδώ και χρόνια στα νησιά του Νομού μας ήταν μια ακριβή υπόθεση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μυτιλήνης. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η γη, δηλαδή τα οικόπεδα, είναι ακριβή κι από τη στιγμή που οι κατασκευαστές αγοράζουν ακριβά, ανεβάζουν τις τιμές για να καλύψουν το υψηλό κόστος.

Χαρακτηριστικά, ο κτηματομεσίτης Λουκιανός Ραλλίδης λέει ότι «το κόστος μιας νέας κατοικίας στην Καρδίτσα κυμαίνεται από τα 1.300 ευρώ στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη Μυτιλήνη κυμαίνεται από τα 2.200 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή ουσιαστικά οι τιμές των ακινήτων στην πόλη της Μυτιλήνης και τις γύρω περιοχές έχουν φθάσει στα επίπεδα που είναι οι τιμές στην Αθήνα».

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που ανεβάζει τις τιμές στα οικόπεδα, ο κ. Ραλλίδης είναι ξεκάθαρος: «Τα τελευταία 30 χρόνια όλοι οι τοπικοί άρχοντες έδωσαν προτεραιότητα στο να πολεοδομήσουν περιοχές που είχαν ήδη χτιστεί, αντί να εντάξουν νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης.» Επιπλέον, στη Λέσβο έχουμε μια σειρά από περιορισμούς στους όρους δόμησης και στις περιοχές που μπορούν να οικοδομηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται πάρα πολύ τα διαθέσιμα οικόπεδα κι από τη στιγμή που η ζήτηση για νέες κατοικίες παραμένει υψηλή, οι τιμές των ακινήτων δεν υποχωρούν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο είναι ότι οι τιμές των οικοπέδων και των νέων κατασκευών παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Φαίνεται πως τόσο οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, όσο και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, έχουν υψηλές αντοχές.

Πηγή: emprosnet.gr