Ανείπωτη είναι η τραγωδία στα Τέμπη από την σύγκρουση δύο τρένων, με 36 άτομα να έχουν χάσει επίσημα τη ζωή τους και τις αρχές να αναφέρουν πως στη πλειοψηφία τους είναι νέα άτομα. 72 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ.

Στο σημείο βρίσκονται ειδικές δυνάμεις με κοπτικά εργαλεία και χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου κόβουν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους. Παράλληλα, στη περιοχή βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Στα Τέμπη έχει μεταβή η πολιτική ηγεσία από τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο». Επίσης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη εκτάκτως στο σημείο και άφησε λίγα λουλούδια στα συντρίμμια ενός βαγονιού στη μνήμη των θυμάτων.

Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας και ενημερώθηκε σχετικά, ενώ λίγη ώρα μετά υπέβαλε την παραίτηση του από την θέση του υπουργού Μεταφορών.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Θανάσης Παφίλης βρέθηκαν στη περιοχή και συνομίλησαν με τους διασώστες που επιχειρούν.

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό…»

Οι μαρτυρίες από την τραγωδία στα Τέμπη είναι συγκλονιστικές, ενώ τα νοσοκομεία της Λάρισας και των γύρω περιοχών είναι γεμάτα με τραυματίας.

Ο Παναγιώτης Σταφυλάς, επιβάτης ενός εκ των δύο τρένων μίλησε στο Mega και είπε πως «ήμουν στο βαγόνι 5 από τύχη, ενώ το εισιτήριο μου έλεγε βαγόνι 2. Την ώρα που έγινε εκείνο το ατύχημα εγώ κοιμόμουν, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την σύγκρουση κάτι με ενοχλούσε και ξύπνησα. Και ξαφνικά καταλαβαίνω το απότομα φρενάρισμα και μία κυρία ήταν με αίματα στο πρόσωπο» είπε στο Mega ο κ. Παναγιώτης Σταφυλάς, επιβάτης του τρένου.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε πως «δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Εάν δείτε τα πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας και τις μηχανές, μπορείτε να φανταστείτε πόσο σφοδρή ήταν γη σύγκρουση. Το βαγόνι 1 και το βαγόνι 2 δεν υπάρχουν. Η καφετέρια που υπήρχε ενδιάμεσα έχει καεί και δεν υπάρχει. Οι ρόδες τους δεν υπάρχουν όλα είναι μία άμορφη μάζα. Το 3ο βαγόνι είναι στραπατσαρισμένο και το 4».

Ακολουθούν φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας: