Ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που πέθανε σε ηλικία 83 ετών σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στο οποίο νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό. Με απόφαση της κυβέρνησης η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

«Το θέμα είναι εάν εμείς σαν έθνος έχουμε συμφιλιωθεί με την ιστορία μας. Γιορτάσαμε το 2021 τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θυμάται κανείς τους εμφυλίους και τον διχασμό μεταξύ μας […] και πριν 50 χρόνια η Χούντα κατήργησε τη βασιλευομένη Δημοκρατία με ένα αμφιβόλου νομιμότητος δημοψήφισμα» είπε αρχικά ο Χρήστος Ζαμπούνης στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

Ερωτώμενος για το εάν ο τέως βασιλιάς υπήρξε θύμα της μητέρας του, Φρειδερίκης απάντησε: «Ήταν δυναμική η Φρειδερίκη, έτρεχε πάνω κάτω όλη την Ελλάδα για τα φιλανθρωπικά της ιδρύματα, με την προίκα της επέζησαν της φτώχειας μέσα στα ερείπια του πολέμου. Θέλω να πω δεν είναι απαραιτήτως κακό να έχεις μία δυναμική μητέρα. Το ότι ενοχλούσε τους πολιτικούς της τότε εποχής γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αυτό που ήθελαν, γιατί σκεφτόντουσαν πως θα “τ’ ακούσουν” από τη Φρειδερίκη, έχουν το δικαίωμα να την κρίνουν έτσι».

«Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση με προεκλογικά κριτήρια»

Ο Χρήστος Ζαμπούνης δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί ο τέως βασιλιάς, με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά ως ιδιώτης, πάρθηκε λόγω προεκλογικής περιόδου. «Η κυβέρνηση με τα δικά της κριτήρια, που είναι προεκλογικά, πήρε αυτή την απόφαση. Την επομένη των εκλογών θα γινόταν με τιμές αρχηγού κράτους. Αρχηγός κράτους ήταν, έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη, δεν έχει καμία σημασία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζαμπούνης είπε ότι ο τέως βασιλιάς ουδέποτε εξέφρασε το παράπονό του προς το ελληνικό κράτος και μάλιστα παραδέχτηκε τα λάθη του. «Το ’74 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον απέκλεισε από την ισότιμη εκλογική αναμέτρηση. Γίνεται ένα δημοψήφισμα, δεν μιλάνε και οι δύο; Μιλούσε ο ένας. Γι’ αυτό και ο πατήρ Μητσοτάκης το ’88 είπε το περίφημο “unfair” και έμεινα άναυδος. To να πεις ότι το δημοψήφισμα που έκανε ο ιδρυτής της παρατάξεώς σου πριν 14 χρόνια, ήταν άδικο, ήταν μία δήλωση, για μένα γενναιότητος» πρόσθεσε.

Για το ποιοι θα έρθουν για την κηδεία τουο Χρήστος Ζαμπούνης ανέφερε: «Φαίνεται πως οι βασιλείς της Ισπανίας θα έρθουν και φαίνεται ότι και οι Δανοί θα ‘ρθουν. Εάν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα ήταν όλοι εδώ, γιατί όλοι τον καλούσαν» κατέληξε ο δημοσιογράφος.