Τελικά θα αγοράσουμε ιταλικές κορβέτες της Fincantieri ή γαλλικές της Naval Group για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας; Αυτό αναμένεται να το μάθουμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς την ερχόμενη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και στο επίκεντρο θα βρεθεί ακριβώς αυτό το δίλημμα. Οι συμμετέχοντες θα θέσουν επί τάπητος τα θετικά και τα αρνητικά κάθε πρότασης προκειμένου να καταλήξουν στην προσφορότερη λύση για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group κατασκευάζονται ήδη οι φρεγάτες Belh@rra που έχουμε παραγγείλει και οι οποίες έχουν πλήρη συνδεσιμότητα και ηλεκτρονική επικοινωνία με τα επίσης γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτή τη φορά πάντως, στην προμήθεια των κορβετών, θα δοθεί έμφαση και στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορούσε την κυβέρνηση πως σε όλους τους νέους εξοπλισμούς «ούτε μια βίδα» δεν φτιάχνεται από ελληνικά χέρια. Στις κορβέτες ένας από τους όρους που έχει τεθεί είναι να υπάρχει συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Μάλιστα οι Ιταλοί της Fincantieri, προκειμένου να γίνει πιο δελεαστική η πρότασή τους, δεσμεύονται ότι θα μπουν και στο μετοχικό κεφάλαιο της αμυντικής εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας.