Είναι η «Κιβωτός του Κόσμου». Ήταν το «μεγάλο πλοίο σωτηρίας» που ιδρύθηκε, όπως έλεγε ο εμπνευστής του, πατέρας Αντώνιος το 1998, όταν και έκοψε την κορδέλα του, για να βρουν την οικογένεια που αναζητούσαν και την αγάπη που είχαν ανάγκη τα παιδιά που θα φιλοξενούσε. Τελικά όμως, όπως αναφέρουν σοκαριστικές μαρτυρίες, φέρεται να ήταν η επίγεια κόλαση αθώων ψυχών που έψαχναν καταφύγιο.

Ο πατέρας Αντώνιος, ο πολυβραβευμένος ιερέας που αποτέλεσε επί χρόνια το είδωλο της καλοσύνης και της προσφοράς για την ελληνική κοινωνία, ο άνδρας ο οποίος το 2018 κέρδισε το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018» με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο κληρικός που το 2017 όμως είχε μηνυθεί για ρατσιστική συμπεριφορά… «αποκαθηλώθηκε».

Οι αναφορές και οι καταγγελίες στο όνομά του έσβησαν με μία αστραπιαία κίνηση την «αχτίδα φωτός και ελπίδας» που είχε ανάψει στις καρδιές όσων τον στήριξαν ενώ η κοινή γνώμη αλλά κυρίως η δικαιοσύνη ψάχνουν για απαντήσεις. Υπέφεραν τα παιδιά; Πόσες ψυχές ταλαιπωρήθηκαν; Τι τελικά συνέβαινε στα ταμεία της ΜΚΟ; Ποιος ήταν ο ρόλος της «μαμάς πρες» (όπως την αποκαλούσαν τα παιδιά), της συζύγου δηλαδή του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή; Και το βασικότερο… Ποιος είναι τελικά ο Αντώνιος Παπανικολάου;

Το χρονικό της κατάρρευσης και η μαρτυρία πρώην απασχολούμενης στην Κιβωτό του Κόσμου στο Newsbeast

Κιβωτός του Κόσμου πατέρας Αντώνιος

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα ενώ το ημερολόγιο έδειχνε 17 Νοεμβρίου του 2022. Την ημέρα που η Ελλάδα γιόρταζε την Εξέγερση του Πολυτεχνείου φωνάζοντας συνθήματα για τη νίκη στη «μάχη» με τον φασισμό η ΜΚΟ του πατέρα Αντωνίου άρχισε να βυθίζεται στο σκοτάδι. «Ερευνάται η ”Κιβωτός του Κόσμου” μετά από καταγγελίες ανήλικου» ήταν ο τίτλος που «πάγωσε» την Ελλάδα και ο «μύθος» του ατόμου που λατρεύτηκε σαν Άγιος και χαρακτηρίστηκε «φύλακας άγγελος των κακοποιημένων και απροστάτευτων παιδιών» άρχισε να καταρρέει.

Το άτομο που τον κατήγγειλε στην κατάθεσή του έκανε λόγο για σεξουαλική κακοποίηση. Όλα πήραν τον δρόμο τους και στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν επίσης οι συνθήκες διαβίωσης στις δομές της ΜΚΟ. Στην πορεία έγινε επίσης καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στις εγκαταστάσεις του Βόλου ενώ γίνεται λόγος και για ανάλογα περιστατικά στην Πωγώνιανη της Κόνιτσας.

Οι σημαντικότερες από τις καταγγελίες για την Κιβωτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Σε κάποιες μάλιστα από τις ανάρμοστες πράξεις σε βάρος ανηλίκων φέρεται να εμπλέκεται και το όνομα του ίδιου του πατέρα Αντωνίου, χωρίς όμως να υπάρχουν δημοσίως απτά στοιχεία τα οποία να το επιβεβαιώνουν.

«Έδεναν 3χρονο παιδάκι σε καρεκλάκι επειδή ήταν υπερκινητικό και όταν τους είπα ότι αυτό ήταν απαράδεκτο, μου είπαν κάτι δικαιολογίες αλλά μετά σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν» ανέφερε στο podcast του Newsbeast κοπέλα η οποία απασχολήθηκε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου. «Δεν επέτρεπαν στα παιδιά να κάνουν τίποτα, τους φέρονταν με αδικαιολόγητη αυστηρότητα» συμπλήρωσε μιλώντας για τους εργαζόμενους στην Οργάνωση.

«Έβαζαν τα παιδιά σε κλουβί», «τα χτυπούσαν», «εργαζόμενοι τα πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες», «τα έστελναν για εργάτες», «τα τιμωρούν στην απομόνωση» τονίζουν άλλες μαρτυρίες ενώ όσο τα στόματα ανοίγουν μιλούν για τον «φόβο» που προκαλούσε ο ιδρυτή της ΜΚΟ με άτομα που τον γνωρίζουν να τον αποκαλούν «νάρκισσο».

«Ανυπόστατα ψεύδη όσα καταγγέλλονται» λέει ο πατέρας Αντώνιος

«Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος» επεσήμανε στις 18 Νοεμβρίου ο πατέρας Αντώνιος στην ΕΡΤ. «Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι αναπόσπαστα ψεύδη». «Δεν πηγαίνει το μυαλό μου σε κάποιον. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα» δήλωσε και συμπλήρωσε «μετά από 25 χρόνια μιλάει ο καθένας λες και είναι γεγονός όσα συμβαίνουν χωρίς αποδείξεις».

Στο πλευρό του ήταν η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και πρώην πρόεδρος της Κιβωτού η οποία ανέφερε «πήραν αφορμή από ένα δημοσίευμα. Βάλετε ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει».

«Αυτό το θέμα πήρε διαστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε κάτι. Μάθαμε το θέμα χθες από τα κανάλια. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν το έργο μας. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά αυτά καθοδηγούνται από κάπου» συμπλήρωσε.

«Η Κιβωτός στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας» τονίστηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ μετά την πρώτη καταγγελία.

Ανακοίνωση – Δελτίο ΤύπουΜε μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση…

Posted by Κιβωτός του Κόσμου on Thursday, November 17, 2022

Το «ξήλωμα» της διοίκησης και η αντικατάστασή της

Στις 22/11 και ενώ το πανελλήνιο αγωνιούσε για το τι θα συμβεί με τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου και για το μέλλον των φιλοξενούμενων παιδιών σε περίπτωση που μπει λουκέτο η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήρε την απόφαση να «ξηλωθεί» η διοίκησή της στην οποία πρόεδρος ήταν η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και να αντικατασταθεί.

H Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Η νέα πρόεδρος της Κιβωτού του Κόσμου Αλεξάνδρα Μαρτίνου

«Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου» τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση και γνωστοποιήθηκε πως η νέα διοίκηση θα απαρτίζεται από επτά άτομα και πρόεδρο θα έχει την οικονομολόγο και πρόεδρο της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Η Κιβωτός του Κόσμου στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Κιβωτός του Κόσμου

Τα οικονομικά στοιχεία των φερόμενων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης της «Κιβωτού του Κόσμου» μπήκαν όπως ανακοινώθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζήτησε να διενεργηθεί έρευνας η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναζητηθεί τόσο η διαδρομή χρημάτων όσο και η διαχείριση ποσών που «έμπαιναν» στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου» από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η Αρχή θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων ερευνώντας το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής θα μπουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχόμενων προσώπων ενώ παράλληλα θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε ενδεχομένως από εγκληματικές πράξεις.

Πρώην στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου φέρεται να άδειασε θυρίδα με άκρα μυστικότητα

Το πρωί της Πέμπτης (24/11) έγινε γνωστό πως πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου φέρεται να άδειασε με απόλυτη μυστικότητα το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας.

Την πληροφορία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τα Νέα» η οποία στο σχετικό της ρεπορτάζ τόνιζε πως στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμός της Κιβωτού του Κόσμου ύψους 2.000.000 ευρώ.

Η μήνυση εις βάρος του πατέρα Αντωνίου για ρατσιστική συμπεριφορά

Το 2017 ο πατέρας Αντώνιος μηνύθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά και δημόσια υποκίνηση μίσους από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η μήνυση υποβλήθηκε επειδή η διοίκηση της δομής «Κιβωτός του Κόσμου» εξέφρασε την αντίθεσή της στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στη θέση «18» στο Αίπος της Χίου, με το επιχείρημα ότι εντείνονται οι πάσης φύσεως κίνδυνοι «λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (όπου π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία)» και ότι «μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες».

Η σκληρή απάντηση του Ιερώνυμου: Δε θα δεχθούμε πράξεις που λερώνουν το ράσο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πατέρας Αντώνιος
Φωτογραφία από επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στην Κιβωτό του Κόσμου το 2008

«Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί ούτε και να συγκαλύψει επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολιάζοντας τα όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου.

«Το ράσο δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών» υπογράμμισε Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

«Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι» τόνισε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιτέθηκε στον πατέρα Αντώνιο και για τις δηλώσεις του (όπως και της συζύγου του) πως τα παιδιά στην «Κιβωτό του Κόσμου» είναι παραβατικά και οι καταγγελίες γίνονται για να τους «τιμωρήσουν» αναφέροντας: «Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από ”κληρικούς” που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις ”αγνές” τους προθέσεις».

«Αν αποδειχθούν αληθινές οι κατηγορίες, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη» επεσήμανε κλείνοντας.