Μια σπάνια φωτογραφία ανάρτησε πριν από λίγη ώρα στα social media το Ζάππειο Μέγαρο. Σαν σήμερα το μακρινό 1888 τελέστηκαν τα εγκαίνια του εμβληματικού Μεγάρου και η φωτογραφία προέρχεται από εκείνη την ημέρα. Οι σχετικές εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με τους εορτασμούς για την εικοσιπενταετία της βασιλείας του Γεωργίου του Α’ της Ελλάδας (ο οποίος παρεμπιπτόντως παρέμεινε στον θρόνο για άλλα 25 έτη, μέχρι που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 1913 στη Θεσσαλονίκη).

Στη φωτογραφία, που αποδίδεται στους αδελφούς Ρωμαΐδη, βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική Αθήνα. Αριστερά διακρίνεται το καμπαναριό της Ρωσικής Εκκλησίας και ακριβώς μπροστά του ένα κτίριο που έχει μια μεγάλη ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Αυτή, ήταν η οικία του Στέφανου Δραγούμη (που διετέλεσε πρωθυπουργός δώδεκα χρόνια αργότερα), επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Η απορία είναι τί είδους κατασκευή έχει δημιουργηθεί δεξιά στη φωτογραφία, εκεί που σήμερα βρίσκεται η προσώρας κλειστή καφετέρια – εστιατόριο της «Αίγλης». Μοιάζει θα έλεγε κανείς με roller coaster. Ενδεχομένως και να ήταν κάποια γεφύρωση του μικρού ρέματος, ώστε υπάρχει σύνδεση με το γυμναστήριο του Φωκιανού που επίσης πρωτολειτούργησε εκείνη την εποχή.

Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το μακρινό 1888 το Ζάππειο Μέγαρο.Το γεγονός συνδυάστηκε με τους εορτασμούς για την…

Posted by Ζάππειον Μέγαρον on Thursday, October 20, 2022