Η νέα κακοκαιρία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη με τις βροχές να σαρώνουν πολλές περιοχές, ενώ στο «στόχαστρο» των έντονων φαινομένων του καιρού βρίσκεται η Σκύρος, στην οποία πλημμύρισαν δρόμοι, ενώ κατέρρευσαν και δύο γέφυρες.

Πιο αναλυτικά, τα καιρικά φαινόμενα χτυπούν από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ιδιαίτερα τη νήσο Σκύρο, με μεγάλη ένταση και διάρκεια, έχοντας ως αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών συμβάντων σε πολλά σημεία του νησιού και τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιχειρεί από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των φαινομένων, έχοντας ενεργοποιήσει 6 μηχανήματα έργου, υποστηρίζοντας το έργο της Δημοτικής Αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή έχοντας ήδη συνδράμει στον απεγκλωβισμό δεκάδων συμπολιτών μας, στην προσπάθεια αποκατάστασης της πρόσβασης σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου και στη συνδρομή σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη μέχρι τώρα έχει προκύψει.

Ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Νίκος Μαυρίκος έχει ήδη αποστείλει αίτημα προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κήρυξη του Δήμου Σκύρου σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Εύβοιας βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες εργασίες και να καταγράψουν τις βλάβες στις δημόσιες υποδομές.

Σύμφωνα με το eviazoom.gr ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ότι, στην Σκύρο Ευβοίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στην 10η χ/θ της Επαρχιακής οδού Σκύρου – Λιναριάς
  • Σε δημοτική οδό εντός του οικισμού Πεύκος Σκύρου, που οδηγεί στην παραλία

Παρόλα αυτά, παραμένει σε ισχύ η διακοπή κυκλοφορίας σε δημοτική οδό στον οικισμό Αχερούνες Σκύρου ένεκα υλικών ζημιών σε τμήμα γέφυρας, μήκους 7 μέτρων που οδηγεί στην παραλία.

Προβλήματα σε Χαλκιδική και Κρήτη

Οι βροχές έπληξαν και άλλες περιοχές πέρα από την Σκύρο, με την βροχή να μετατρέπει σε λίγα λεπτά τους δρόμους σε λίμνες στην Χαλκιδική.

Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, κάτι που βοήθησε σε αυτό και τα βουλωμένα φρεάτια από ακαθαρσίες, ενώ έχουν σημειωθεί και διακοπές ρεύματος σε περιοχές της πόλης.

Επίσης, στο Ρέθυμνο η ένταση των φαινομένων μπορεί να κράτησε μία ώρα, όμως σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες σύντομα αποκαταστάθηκαν. Το κύριο πρόβλημα όμως, αφορούσε στον όγκο του νερού, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφηθεί από το σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων, σύμφωνα και με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία όλων, πολιτών και υπηρεσιών του δήμου και της αντιπεριφέρειας.

Επίσης, βροχές και καταιγίδες έπληξαν περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Παράλληλα, περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Άνω Βιάννος, το Βενεράτο Ηρακλείου, και ο δήμος Μινώα Πεδιάδος έρχονται αντιμέτωπες με βροχές και καταιγίδες.

Φωτογραφίες από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Ρέθυμνο:

Βροχές και στην Αθήνα

Ο καιρός στην Αθήνα μπορεί να ήταν ηλιόλουστος το πρωί του Σαββάτου (9/7), με μερικές αστραπές να είχαν σημειωθεί το χάραμα, όμως κατά την διάρκεια της ημέρας, ξεκίνησε η βροχή.

Έτσι, σε πολλές περιοχές ξεκίνησε να βρέχει από το απόγευμα, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σύνταγμα, την στιγμή που ξέσπασε η μπόρα:

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου την Κυριακή 10 Ιουλίου αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές σε τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Ανατολικής Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις πρωινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν από τα βόρεια, ωστόσο στην Κρήτη οι τοπικές βροχές θα συνεχιστούν έως τις μεσημβρινές ώρες.

Επίσης, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Μακεδονίας υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια με παροδικές και τοπικές νεφώσεις. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 34, στην Ήπειρο από 9 έως 31 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 9 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28-31 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 εώς 27-29, στην Κρήτη από 15 έως 25-36 και στα νότια της Κρήτης έως 32 και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 29-30.