Πιστοί περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να ανέβουν τα σκαλιά και να φτάσουν στους Αγίους Ισιδώρους στον Λυκαβηττό. Τα ταξί αφήνουν συνεχώς κόσμο που φτάνει από όλη την Ελλάδα αλλά ακόμη και από το εξωτερικό ενώ τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα κατά μήκος του δρόμου κάτω από το εκκλησάκι.

Προσεύχονται με δάκρυα στα μάτια και αναμένουν τον πατέρα Δημήτριο να ολοκληρώσει τη Λειτουργία για να τους ευλογήσει με τον Τίμιο Σταυρό που άλλοι λένε πως κάνει θαύματα και άλλοι… «ψευδοθαύματα». Άνθρωποι ακόμη και με αμαξίδια ανεβαίνουν με τη βοήθεια συγγενών και ιερέων του ναού στο εκκλησάκι ώστε να κάνουν το δικό τους τάμα και να ζητήσουν βοήθεια από τον Θεό.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένας «ιερός πόλεμος». Οι Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού μπήκαν στο στόχαστρο του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριου που μίλησε σε συνέντευξή του για «απάτη ολκής» η οποία σημείωσε ότι έχει στηθεί με όσα «θαυματουργά» συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο μικρό εκκλησάκι και με πρωταγωνιστή τον πατέρα Δημήτριο. Ο ιερέας του ναού απάντησε πως «σε όλες τις εκκλησίες γίνονται θαύματα, μικρά ή μεγάλα» και ότι ο ίδιος είναι ένας απλός παπάς.

Ανεβήκαμε και εμείς τα σκαλιά που οδηγούν στους Αγίους Ισιδώρους και συναντήσαμε τον πατέρα Δημήτριο. Συνομιλήσαμε με πιστούς και ενημερωθήκαμε για τα όσα έχουν συμβεί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους τα τελευταία χρόνια στο εκκλησάκι του Λυκαβηττού.

Το ρολόι έδειχνε 8:30 και η Θεία Λειτουργία ήταν σε εξέλιξη. Γύρω στους δέκα πιστούς περίμεναν στον δρόμο ενώ όσο περνούσε η ώρα όσοι προσέγγιζαν τον ναό ήταν όλο και περισσότεροι. «Τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο. Δεν βρίσκεις να παρκάρεις και πρέπει να ανέβεις όλη την ανηφόρα με τα πόδια» μας είπε ένας νεαρός ο οποίος έχει επισκεφτεί την εκκλησία ακόμη τέσσερις φορές. «Δεν ξέρω γιατί ακούγονται τόσα στα ΜΜΕ, εγώ έρχομαι εδώ γιατί ηρεμεί η ψυχή μου» πρόσθεσε.

«Έρχονται άτομα ακόμη και από το εξωτερικό» λέει οδηγός ταξί

«Συνεχώς φέρνουμε κόσμο. Πολλοί έρχονται ακόμη και από το εξωτερικό. Υπάρχουν άτομα που τα φέρνουμε από το αεροδρόμιο, περιμένουμε να τελειώσει η λειτουργία και τα μεταφέρουμε ξανά στο Ελευθέριος Βενιζέλος» επισημαίνει οδηγός ταξί στο Newsbeast εξηγώντας πως τα δρομολόγια για τους Αγίους Ισιδώρους είναι πολύ συχνά.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στους Αγίους Ισιδώρους, έχω ακούσει πολλά από γνωστούς μου και θέλησα να επισκεφτώ τον πατέρα Δημήτριο κι εγώ» μας είπε η κα Δήμητρα λίγο πριν ανέβει στον ναό να παρακολουθήσει τη Λειτουργία.

Πάτερ Δημήτριος: Μόνο αγάπη, αυτό ζητώ

Αφού ολοκληρώθηκε η Λειτουργία περιμέναμε τον πατέρα Δημήτριο Λουπασάκη. Ο ίδιος αρνήθηκε σχολιάσει τα όσα είπε κατά του ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος εξηγώντας πως ζητά από τον κόσμο «μόνο αγάπη».

«Ο Θεός αυτό είναι, ο Θεός είναι η αγάπη» επεσήμανε και είπε πως ποτέ δεν θέλει να μιλάει για όσους τον επικρίνουν.

«Ο Τίμιος Σταυρός του πατέρα Δημητρίου κάνει θαύματα»

Είναι ήδη 10:30 αλλά οι πιστοί αντί να φεύγουν αυξάνονται. Μιλούν με τον πατέρα Δημήτριο, τον ρωτούν πότε μπορούν να τον επισκεφτούν ξανά για τους ευλογήσει με τον Τίμιο Σταυρό και του γράφουν σημειώματα με τα ονόματα και τα στοιχεία των δικών τους δικούς που είναι άρρωστοι ώστε να τους βοηθήσει.

Άλλοι κάθονται στο πάνω μέρος του ναού όπου προσφέρεται καφές και βουτήματα από την Εκκλησία και συζητούν μεταξύ τους.

Είναι διστακτικοί ώστε να μας μιλήσουν αλλά όσο περνά η ώρα ανοίγονται.

«Ο Τίμιος Σταυρός κάνει θαύματα» λέει ο κος Τάκης ο οποίος είναι 62 ετών και επισκέφτεται την Εκκλησία εδώ και επτά χρόνια σχεδόν καθημερινά. «Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια θαύματα» τονίζει.

«Μία γυναίκα είχε έρθει με τον μικρό γιο της που είχε σοβαρά κινητικά προβλήματα. Πλησίασε τον πατέρα Δημήτριο έχοντας αγκαλιά το αγόρι και του ζήτησε βοήθεια. Ο ιερέας πέρασε τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό από πάνω του και σταμάτησε σχεδόν στη μέση του σώματός του εκεί που έχει το πρόβλημα. Το παιδί έγινε καλά» σημειώνει.

«Ο πάτερ Δημήτριος είχε λευχαιμία και ο Τίμιος Σταυρός τον έσωσε»

Ο ίδιος μας μιλάει για την ιστορία του πατέρα Δημητρίου λέγοντας πως όταν ήταν 14 ετών είχε λευχαιμία και οι γιατροί έλεγαν πως θα πεθάνει.

«Ζούσε στην Κρήτη και ήταν άρρωστος. Η μητέρα του αποφάσισε να τον πάει στη γερόντισσα Ειρήνη, μία γυναίκα που δούλευε στα χωράφια καθώς της είπαν πως αυτή θα τον σώσει με τον Τίμιο Σταυρό της. Έτσι και έγινε. Από τότε ο Δημήτριος επισκέπτονταν συνεχώς τη γερόντισσα. Η ίδια του είπε πως όταν πεθάνει θέλει αυτός να πάρει στον Σταυρό.

Η Αγία Γερόντισσα Ειρήνη η Προσκυνήτρια πέθανε και πολλοί στην Κρήτη διεκδικούσαν τον Σταυρό αλλά κανείς δεν μπορούσε να τον πάρει καθώς αυτός ήταν ”κολλημένος” εκεί που τον άφησε η ίδια πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Ο Δημήτριος κάνοντας 40 ημέρες νηστεία και προσευχή κατάφερε να τον πάρει και έτσι ήρθε στα χέρια του» αναφέρει ο κος Τάκης μιλώντας μας.

«Οι επιστήμονες που ερεύνησαν τον Τίμιο Σταυρό λένε πως αυτός αποτελείται από τρία είδη ξύλου: πεύκο, κυπαρίσσι και κέδρο, που είναι αδιαχώριστα ενωμένα» συμπληρώνει.

«Κι εγώ δεν πίστευα στον Θεό. Ήμουν ναυτικός και χαλούσα όλα τα χρήματα σε γυναίκες και ποτά. Η ψυχή μου όμως χρειαζόταν ηρεμία και τη βρήκα από τότε που ήρθα στους Αγίους Ισιδώρους» υπογραμμίζει.

Ένας ακόμη πιστός ο κος Αχιλλέας δήλωσε πως όσοι συκοφαντούν τον πατέρα Δημήτριο τον φθονούν. «Είναι άτομα που τον ζηλεύουν» προσθέτει.

Μια γυναίκα κάθεται δίπλα τους. Κλαίει και μας λέει πως η αδερφή της είναι άρρωστη και οι γιατροί λένε πως δεν έχει καμία ελπίδα. «Έχει όγκο στον εγκέφαλο, είναι μόλις 42 ετών και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Δεν θέλω να τη χάσω, θα κάνω τα πάντα για να γίνει καλά. Ήρθα να μιλήσω στον πατέρα Δημήτριο, αυτόν περιμένω» τονίζει.

«Μου είπαν να γράψω το όνομά της σε ένα χαρτί και τι ακριβώς έχει ώστε να προσευχηθεί για αυτή ο πατέρας Δημήτριος. Η ίδια δεν μπορεί δυστυχώς να έρθει εδώ γιατί είναι στο νοσοκομείο. Μακάρι να γίνει ένα θαύμα και για εμάς» προσθέτει με δάκρυα στα μάτια.

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού

Κωστής Σαββιδάκης: Κόλλησε ο σταυρός στην πλάτη μου, έκανα ακτινογραφία και βρέθηκε κάτι

Για την εμπειρία του στους Αγίους Ισιδώρους και το θαύμα το οποίο βίωσε ο ίδιος μίλησε σε συνέντευξή του φέτος τον Μάρτιο ο ηθοποιός, Κωστής Σαββιδάκης που υποδύεται στις Άγριες Μέλισσες του ΑΝΤ1 τον παπά.

«Στους Αγίους Ισιδώρους βίωσα ένα θαύμα. Όταν με σταύρωνε ο πάτερ, ο σταυρός κόλλησε στην πλάτη μου. Έκανα ακτινογραφία και όντως βρέθηκε κάτι. Δεν φοβήθηκα. Είπα στον εαυτό μου ότι θα είναι σαν να πάω εκδρομή. Θα μπω 10 μέρες στο νοσοκομείο να καθαρίσω και να βγω» είχε πει στο Mega.

Το χρονικό του «πολέμου» για τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού και τα «ψευδοθαύματα»

Η σοβαρή καταγγελία για «ψευδοθαύματα» ξεκίνησε από τον μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο που σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Εδώ Πελοπόννησος» εστίασε στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας και αναφερόταν στους ψευδοπροφήτες που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας.

«Πάντοτε στον χώρο της εκκλησίας αλλά και έξω επειδή οι άνθρωποι έχουν αγωνία για το μέλλον τους και για το τι θα συμβεί όπως με τα θέματα υγείας ή θα τρέξουν στο μέντιουμ και στο μάγο ή υπάρχουν κάποιοι δυστυχώς που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις αυτές μέσα στο χώρο της εκκλησίας και παριστάνουν τους αγίους και τους προφήτες αναστατώνοντας τον κόσμο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Νεκτάριος.

Όπως εξήγησε το φαινόμενο των απατών «εντάθηκε πάρα πολύ τώρα με τον κορονοϊό». «Βλέπατε κυρίως ιερωμένους να παριστάνουν τους προφήτες λέγοντας διάφορα πράγματα με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναστατώνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος γιατί δήθεν γίνονται θαύματα», επεσήμανε.

Μητροπολίτης Νεκτάριος
Ο μητροπολίτης Αργολίδος

«Ένας άγιος αν έκανε θαύμα δεν θα το διαφήμιζε»

Ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος σημείωσε πως «ο ίδιος ο Χριστός πολλές φορές έλεγε στους θεραπευμένους μην το πεις πουθενά. Το βασικό λοιπόν των αγίων είναι η ταπείνωση. Δεν είναι η διαφήμιση και δεν είναι η προπαγάνδα» και τόνισε «ένας άγιος ποτέ αν έκανε ένα θαύμα δεν θα το διαφήμιζε».

«Όταν λοιπόν σε αυτόν τον χώρο δήθεν γίνονται θαύματα κάθε μέρα, πηγαίνουν τηλεοράσεις και το δείχνουν παντού και υπάρχει μάλιστα μονίμως και κανάλι που δείχνει την κατάσταση αυτή, προφανώς καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο, ο μητροπολίτης Αργολίδος τόνισε πως μπορεί να είναι ο εγωισμός.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο προφίλ των ανθρώπων που εξαπατούν τους πολίτες ο μητροπολίτης δήλωσε «αυτοί έχουν ένα ύφος αγίου με ένα σύνδρομο αγγελισμού. Οι χριστιανοί δεν έχουν κριτήρια πνευματικά να καταλάβουν αν ένας είναι πραγματικά άγιος ή αγύρτης. Τρέχουν σε αυτόν, εκείνος τους λέει και καμία προφητεία που καμιά φορά βγαίνει και κάτι, οπότε οι άνθρωποι προσκολλώνται».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν τις σέκτες οι οποίες αποκτούν οπαδούς. Εκεί που βλέπετε έναν παπά, έναν ιερωμένο, έναν μάγο να έχει οπαδούς, αυτό δεν είναι στο πνεύμα του Χριστού και είναι πλέον σέκτα. Ο πιστός πρέπει να ακούει την εκκλησία, την σύνοδο και όχι τον κάθε αγύρτη» σημείωσε.

LIVE

LIVE

Posted by Εδώ Πελοπόννησος on Monday, June 20, 2022

Η απάντηση του πατήρ Δημητρίου

Ο πατέρας Δημήτριος το πρωί της Τετάρτης (22/6) αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στους Αγίους Ισιδώρους πήρε θέση για τα λεγόμενα του μητροπολίτη Αργολίδος αναφέροντας: «Αν ήταν ένα θαύμα θα λέγαμε… ε… Αν ήταν δύο, θα λέγαμε… ε μα τι συμβαίνει; Αν ήταν τρία, θα λέγαμε ε τι συμβαίνει. Μα τόσες χιλιάδες θαύματα, επομένως κάτι συμβαίνει».

«Μην πιστεύετε εμένα, εγώ δεν είμαι τίποτα, είμαι ένας απλός παπάς. Πιστεύετε στη χάρη στου Θεού, στη χάρη του Σταυρού. Σε όλες τις εκκλησίες γίνονται θαύματα, μικρά ή μεγάλα, γίνονται καθημερινά» πρόσθεσε.

Μετά την απάντηση του πατέρα Δημητρίου ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος επανήλθε με ένα μακροσκελές κείμενό του το οποίο δημοσίευσε στο argolikeseidhseis.gr με τίτλο: «Θαύματα και θαυματοποιοί».

«Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την τοποθέτησή μου γύρω από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και την αναφορά μου στο ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού, ακολούθησε ένας καταιγισμός μηνυμάτων, θετικών και αρνητικών, και συνεχείς οχλήσεις από τον δημοσιογραφικό χώρο. Επειδή πολλοί παρεξήγησαν τις θέσεις μου, θα ήθελα να προβώ σε ορισμένες επεξηγήσεις, τουλάχιστον για τους καλοπροαίρετους και όσους έχουν ανοιχτό μυαλό και ελεύθερη κριτική σκέψη» επεσήμανε ο μητροπολίτης.

«Είναι αρκετά χρόνια τώρα που φτάνουν στα αυτιά μου τα όσα συμβαίνουν στους Αγίους Ισιδώρους. Δε θέλησα να ασχοληθώ, γιατί ξεφεύγει από τα όρια της δικαιοδοσίας μου. (Είναι κάτι για το οποίο με εγκαλούν οι υπερασπιστές του εν λόγω ναϊδρίου). Όμως, όταν το πρόβλημα χτυπάει στην πόρτα σου, δεν μπορείς να παραμείνεις αμέτοχος. Και εξηγούμαι» τόνισε.

«Το συνηθέστερο ερώτημα που μου θέτουν όσοι αντέδρασαν στα λεγόμενά μου, είναι: ”Δεν πιστεύετε στα θαύματα;”. Βεβαίως και πιστεύω. Σε ποια θαύματα όμως; Σ’ αυτά που είναι έμμεσα σημεία της παρουσίας του Χριστού. Τα θαύματα του Χριστού φανέρωναν το μέγιστο θαύμα, δηλαδή την ενανθρώπισή Του. Τα θαύματα του Χριστού και των αγίων δεν έχουν μαγικό χαρακτήρα αλλά σωτηριολογικό, δηλαδή αποβλέπουν στη σωτηρία του ανθρώπου. Ο ίδιος ο Χριστός δεν αρνιόταν το θαύμα, εκτός από τις περιπτώσεις σκληροκαρδίας, απιστίας, πρόκλησης και αμετανοησίας. Όταν τον προκαλούσαν οι Γραμματείς και Φαρισαίοι να κάνει θαύμα, αρνιόταν, γιατί έβλεπε ότι τα κίνητρά τους δεν ήταν γνήσια» έγραψε ο μητροπολίτης Νεκτάριος.

«Προϋπόθεση για να γίνει το θαύμα είναι η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού. Αυτό υπογράμμιζε ο ίδιος στους ανθρώπους. Και βέβαια, ως γνώστης της ανθρώπινης αδυναμίας, δεχόταν ακόμη και τη μικρή και αδύναμη πίστη, όπως του δύστυχου πατέρα με το άρρωστο παιδί. Ο Θεός λοιπόν να μας φυλάει από τα προσόντα μας, τα “χαρίσματά” μας, την ανύπαρκτη αγιοσύνη μας…» συμπλήρωσε.

«Επειδή όλες αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα καταπονήθηκα από τις συνεχείς οχλήσεις για συμμετοχή σε δημοσιογραφικές έρευνες και εκπομπές, θέλω να δηλώσω ότι μετά τη δημοσιοποίηση της ανοιχτής αυτής επιστολής, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, ούτε να συνεχίσω αυτήν την ψυχοφθόρο διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι πλέον θέμα χρόνου οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει και έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να μιλήσουν ευθέως με οποιοδήποτε τίμημα. Έχουν ευθύνη απέναντι στην εκκλησία και στο λαό του Θεού που δεν γνωρίζει και εύκολα παραμυθιάζεται» επεσήμανε κλείνοντας το κείμενό το μητροπολίτης Αργολίδος.