Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη για τους θανάτους δύο μικρών παιδιών, 3 και 7 ετών, που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή. Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, δήλωσε συγκλονισμένος για την απώλεια των δύο παιδιών.

«Διερευνώνται οι θάνατοι και του 7χρονου και του 3χρονου που έφυγαν από αιφνίδιο θάνατο. Προφανώς, είναι κάποια λοίμωξη  που κρύβεται από πίσω ή μία εγκεφαλίτιδα ή μία μηνιγγίτιδα. Μέσα στα νοσοκομεία δε βλέπουμε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ξαφνικά μολύνονται και χάνουν τη ζωή τους» είπε αρχικά στο Mega.

«Όταν χάνεται ένα παιδί, χάνεται ο ήλιος. Πίσω από έναν αιφνίδιο θάνατο κρύβονται πολλές λοιμώξεις, και λοιμώξεις από διάφορες νόσους. Οι περιπτώσεις ωστόσο αυτές είναι σπάνιες, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν.  Για παράδειγμα, ο μύκητας candida auris δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, απασχολεί τα νοσοκομεία και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα» εξήγησε ο Νίκος Καπραβέλος.

«Η μία περίπτωση, του 3χρονου, είναι ότι μπορεί να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Παρόλο που το παιδί δεν είχε μολυνθεί,  είχαν περάσει οι γονείς του, και στον ορό του παιδιού βρέθηκαν αντισώματα του κορονοϊόυ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Το χρονικό των τραγικών θανάτων των δύο παιδιών

Ο 7χρονος έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης με υψηλό πυρετό, σπασμούς και ακαμψία στα άκρα και σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, όταν οι γιατροί του έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις διαπίστωσαν ότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ο 7χρονος έπαθε ανακοπή.

Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες επί δυόμιση ώρες προκειμένου να τον ανατάξουν κάνοντας του αναζωογόνηση.

Οι εντατικολόγοι διασωλήνωσαν τον 7χρονο αλλά το μικρό αγόρι δεν τα κατάφερε.

Το 3χρονο κοριτσάκι είχε εισαχθεί αρχικά τη Μεγάλη Τρίτη  στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και την Κυριακή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο, όπου και τελικά μέσα σε 2,5 ώρες κατέληξε.

Το παιδί είχε πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο και πονούσε το χέρι του. Το βράδυ ανέβασε πυρετό και στις 19 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου. Μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου δεν είχε βγει διάγνωση.