Για την κρίση στην Ουκρανία μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέροντας ότι παρόλο που δεν έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας, 12 αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι πρόκειται να αναχωρήσουν από τη βάση του Στεφανοβίκειου με προορισμό την Πολωνία.

Σε ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με την ertnews.gr, ο Πάιατ ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ουκρανικό, τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που ταξίδεψε στην Μαριούπολη.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι πρώτιστη αιτία για το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης είναι η αμφισβήτηση από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν του δικαιώματος της Ουκρανίας να είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

«Περήφανη για την ελληνική ταυτότητά της» η κοινότητα ομογενών στη Μαριούπουλη

Αναφερόμενος στην ελληνική ομογένεια, ο Τζέφρι Πάιατ υπενθύμισε ότι έχει ταξιδέψει πολλάκις στην Μαριούπολη και γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ομογένειας. Χαρακτήρισε ακόμα την κοινότητα των περίπου 120.000 ανθρώπων «περήφανη για την ελληνική ταυτότητά της», αλλά και για το γεγονός ότι είναι Ουκρανοί πολίτες.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ο Πάιτ τόνισε ότι η συγκυρία επιτάσσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, καλωσόρισε τη διάθεση της Αθήνας να κρατήσει ενεργό το διάλογο, κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες και υπενθύμισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία υποστηρίζεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.