Η Κακοκαιρία Ελπίδα επεκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Ξάνθη και στην ορεινή Χαλκιδική το… έστρωσε, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα η χιονόπτωση συνεχίζεται, ενώ και στη Θεσσαλονίκη χιόνισε.

Πρώτα χιόνια στα ορεινά και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα την ιστοσελίδα thestival.gr. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας – συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη όπου σύμφωνα με το kozan.gr χιονίζει και μέσα στην πόλη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Χιόνια και στην πόλη της Ξάνθης

Στην ορεινή ζώνη της Ξάνθης το τοπίο έγινε λευκό πολύ γρήγορα στη διάρκεια του απογεύματος της Παρασκευής (21/1) από την πυκνή χιονόπτωση, ενώ τα χιόνια έκαναν την παρουσία τους και στην πόλη προς το βράδυ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xanthinea.gr, oικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Π.Ε. Έβρου

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, αλλά και των Δήμων του ακριτικού Νομού, για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσουν και τη Θράκη. Ήδη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr χιονίζει στην περιοχή του Διδυμότειχου.

Ειδικότερα, από σήμερα (22/1) έως και την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, φαινόμενα παγετού κατά τόπους ολικού και χιονοπτώσεις, χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ελπίδας, που αναμένεται να επηρεάσει με χιονοπτώσεις ακόμη και πεδινές περιοχές της Θράκης.

Εν αναμονή της επιδείνωσης του καιρού, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης θα παραμείνουν ανοικτοί και διαθέσιμοι για τους πολίτες θερμαινόμενοι χώροι στα δημοτικά θέατρα Φερών και Αλεξανδρούπολης, στο Πολύκεντρο Λουτρού και στο δημοτικό κατάστημα Άνθειας, ενώ ήδη στις Φέρες μηχανήματα του Δήμου προχωρούν σε ρίψη αλατιού και αποχιονισμό προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.