Στο επίκεντρο των συζητήσεων των ειδικών βρίσκεται το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει εκτόξευση των κρουσμάτων. «Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα αν προκαλεί σοβαρά περιστατικά, η πρώτη ένδειξη είναι πως όχι. Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα δούμε αν έχουμε συρροές μέσα στο σχολείο, αν κόλλησε το ένα παιδί από το άλλο παιδί μέσα στο σχολείο, έχουμε στοιχεία και πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές» είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΑΝΤ1.

«Η κοινωνία θέλει ανοιχτά τα σχολεία», είπε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αύξηση των ελέγχων στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Δεν ξέρω αν είναι rapid ή self test, όλα είναι υπό συζήτηση» ανέφερε.

Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε έκπληκτος για την έναρξη λειτουργίας σήμερα των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δηλώνοντας άγνοια για την εξέλιξη αυτή. «Από εσάς ακούω ότι έχουν ανοίξει οι παιδικοί σταθμοί;» τόνισε, αναφέροντας ότι «δεν έχει τεθεί θέμα στην Επιτροπή για την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών». Ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε πως «σε σχέση με άλλες χώρες, τα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως και οι θάνατοι, είναι αρκετά υψηλά, αλλά αυτό είναι κάτι που μειώνεται σταδιακά»».

«Το μοριακό θα έπρεπε να συνταγογραφείται»

«H καραντίνα είναι 5 ημέρες στο σπίτι συν 5 ημέρες με μάσκα υψηλής προστασίας, επειδή είναι πολλά τα κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία και καθώς ο χρόνος μεταδοτικότητας έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα» ανέφερε.

Μιλώντας για τα μοριακά τεστ, για τα οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πως θα επανεξεταστεί το πλαφόν των 60 ευρώ, ο κ. Βατόπουλος είπε πως «το πρόβλημα δεν είναι τα 60 ευρώ, δεν είναι παράλογη η τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν συνταγογραφείται και το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Θα έπρεπε να συνταγογραφείται».