Θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου; Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσουν με πιο αυστηρά πρωτόκολλα ή αν στο χειρότερο σενάριο παραταθεί για μια εβδομάδα το άνοιγμά τους. Οι ειδικοί πάντως μοιάζουν διχασμένοι σχετικά με το αν οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία από την επόμενη Δευτέρα, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε πενταψήφια επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν τελικά ανοίξουν κανονικά τα σχολεία θα αλλάξει το πρωτόκολλο που προέβλεπε 50% +1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα. Αναμένεται να κατέβει στο 40%+1.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι στόχος είναι να ακολουθηθεί το καλό σενάριο το οποίο θέλει να αποφασίζεται κανονικά το άνοιγμα των σχολείων όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη που θα παραδώσουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί στην κυβέρνηση.

Άνοιγμα σχολείων: Οι υπέρ και οι κατά

Προαύλιο σχολείου

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.

Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και να επιβληθούν νέα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ερευνητή, Γιώργο Παυλάκη.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, δήλωσε στο Mega πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Ο Νίκος Τζανάκης, διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι καλό είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου με πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιβάλλον των σχολείων είναι ιδιαίτερα ανασφαλές.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».