Τα πρόσφατα καταστροφικά για τη χώρα μας καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, όσο και για την ασφάλιση κατοικίας.

Μόνο το κόστος ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών από τις φετινές πυρκαγιές επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα, δύο είναι τα βασικά μέτρα που συζητιούνται για να ελαφρύνουν το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού από τις φυσικές καταστροφές.

Το πρώτο αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου (πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ). Από το 2025 η ασφάλιση του ακινήτου γι αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική για την ηλεκτροδότηση νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας. Οι περιοχές που θα χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες θα ανακοινωθούν μέσα από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι περιφέρειες.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για την ασφάλιση των ακινήτων. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προτρέψει όλο και περισσότερους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και να προστατέψουν τις περιουσίες τους σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και άλλων επικίνδυνων φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνά στο μέλλον.

Ο συνδυασμός της κρατικής αποζημίωσης και της ιδιωτικής ασφάλειας εξασφαλίζει στους ενδεχόμενους πληγέντες αποζημίωση έως και 100%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της περιβαλλοντικής κρίσης. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ενώ η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών (περίπου 70%), από την άλλη ελάχιστα από αυτά είναι ασφαλισμένα.

Τόσο η εκπαίδευση, όσο και η ενημέρωση, η πρόληψη είναι απαραίτητες για την διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης έντασης φυσικών καταστροφών που οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους μας, αφού οι επιπτώσεις της μπορεί να επηρεάσουν τους πάντες ανά πάσα στιγμή. Η ασφάλιση της κατοικίας αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση, αφού επιτρέπει τόσο την προστασία της περιουσίας μας, όσο και την ελάφρυνση του δημοσιονομικού προϋπολογισμού.

Το θετικό είναι ότι η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει και λαμβάνονται μέτρα για την βελτίωση της ασφαλιστικής μέριμνας των πολιτών. Η MΙΝΕΤΤΑ κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης προσφέρει μία σειρά ειδικά μελετημένων ασφαλιστικών προγραμμάτων με προσιτό κόστος, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους κατοίκους να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Επισκεφθείτε το site της MΙΝΕΤΤΑ και βρείτε την πρόταση που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.