Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκτιμώντας ότι «έρχεται τσουνάμι».

«Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο» είπε ο γιατρός μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Delta, που άνοιξε τις γιορτές. 

«Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Delta, δεν χρειάζεται και την Όμικρον» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον» τόνισε.

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε επίσης ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την τρίτη δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως.

«Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε» είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον».

Σχετικά με τη λήψη μέτρων, εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι».

Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον. «Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορονοϊό τα επόμενα χρόνια» εκτίμησε.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού.