Για πρώτη φορά στα χρονικά της διαχείρισης της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ έδειξε αντανακλαστικά λίγο μετά την εμφάνιση μιας παραλλαγής που τρόμαξε τους ειδικούς περισσότερο και από την Δέλτα. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που «βαφτίστηκε», Όμικρον, σήμανε συναγερμό με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα να σπεύδουν να θωρακιστούν απέναντί της και να υψώσουν τείχη  προστασίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στην Αθήνα συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων προκειμένου να μην αφήσουμε την συγκεκριμένη μετάλλαξη να περάσει τα σύνορά μας. Το ίδιο και σε κεντρικό επίπεδο, η ΕΕ, αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις από την Νότια Αφρική στην Γηραιά Ήπειρο.

Η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες -μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Τι αποφάσισε η Ελλάδα

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί με απόφαση της  Kυβέρνησης εφαρμόζονται περιορισμοί για όσους ταξιδεύουν από τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις θα ισχύουν τα εξής όσον αφορά την έλευση στην χώρα μας:

-Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).


-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).


Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν θέλουν να ακούν για lockdown

Όπως ήδη έχει γράψει το newsbeast.gr η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την επίδραση που έχουν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην χώρα μας όσον αφορά στην πίεση στους ανεμβολίαστους. Και μένει σε αυτά χωρίς να συζητάει το ενδεχόμενο κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Όμως, επειδή τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες από την μια ότι δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, αλλά από την άλλη τόνισε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν η προκύψουν», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Παρόλα αυτά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο newsbeast.gr ότι η όποια συζήτηση για lockdown είναι από άκαιρη μέχρι προβοκατόρικη, καθώς οι εμβολιασμοί τόσο για την πρώτη και ακόμα περισσότερο για την τρίτη δόση αυξάνονται όπως και τα ραντεβού που κλείνονται και μέχρι να φτάσουμε στην ημερομηνία ορόσημο της 13ης Δεκεμβρίου υπάρχει ακόμα η ελπίδα οι άνω των 60 να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση έτσι ώστε τα Χριστούγεννα να μην θυμίζουν 2020.

Νέα έκκληση Μητσοτάκη

Από τα Γιάννενα όπου πραγματοποιεί περιοδεία  έκανε  μια ακόμη φορά έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, να κάνουν το εμβόλιο.

«Κάνω ακόμα μία έκκληση να εργαστούμε όλοι για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Μπορούμε καλύτερα. Πηγαίνετε και κάντε παρακαλώ την τρίτη δόση όσοι έχετε κάνει την πρώτη και την δεύτερη, από τη στιγμή που το σύστημα σας δίνει τη δυνατότητα να την κάνετε. Και αν δεν έχετε κάνει ακόμα την πρώτη δόση, ακούστε τις ιστορίες όσων βρέθηκαν στην εντατική ανεμβολίαστοι και έρχονται τώρα, είδαν τον χάρο κατάματα, τη γλίτωσαν και έρχονται τώρα και λένε “Μακάρι να το ήξερα να είχα κάνει το εμβόλιο νωρίτερα”» επισήμανε χαρακτηριστικά.