Ενενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας βρίσκεται ο μεσογειακός κυκλώνας Νέαρχος, που σχηματίστηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως δείχνει δορυφορική εικόνα του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11, που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα τις επόμενες ώρες
Δορυφορική εικόνα του Μεσογειακού Κυκλώνα Νέαρχου στις 09:00 την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία ο Νέαρχος αναμένεται προς τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής να πλησιάσει περαιτέρω τις ακτές της Σικελίας και την Καλαβρία, που θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους και υψηλό κυματισμό στις ακτές, ενώ θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Στη χώρα μας αναμένονται τοπικές βροχές στην Κρήτη.

Πώς πήρε το όνομά του

Η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα τις επόμενες ώρες
Πρόγνωση απο το μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr της πίεσης, υετού και ανέμου του Μεσογειακού Κυκλώνα Νέαρχου στις 15:00 την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.