Ονομάζεται πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas και ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας Pastra Cretonaxiosa, τα μέλη της οποίας, διανύοντας κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και γνωρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, αντιλήφθηκαν άμεσα τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες που υπάρχουν στα μικρά ακριτικά νησιά της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η ομάδα αποφάσισε να θέσει ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την παράλληλη συγκέντρωση πόρων, με σκοπό την παροχή στήριξης, μέσω υποτροφιών, στους φοιτητές που προέρχονται από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η πορεία του προγράμματος ξεκίνησε το 2018, όταν δόθηκε η πρώτη υποτροφία στη μοναδική, για το έτος εκείνο, απόφοιτο του Λυκείου του Άη Στράτη. Έκτοτε, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και λειτουργεί πλέον στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, INTRASOFT International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, GrantThornton, AtticaGroup, Boston Consulting Group, και άλλων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Σαν αποτέλεσμα, το ExcellenSeas έχει επιβραβεύσει με τις υποτροφίες του, 17, έως σήμερα, αποφοίτους από μικρά, ακριτικά νησιά όπως η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο Άη Στρατής, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος και οι Φούρνοι, οι οποίοι φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η στήριξη που παρέχεται στους υποτρόφους, τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξέλιξη της ακαδημαϊκής τους πορείας, καθώς αυτή τελεί υπό τη μέριμνα και αιγίδα του Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες. Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης, καθώς επίσης και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Πρόγραμμα Υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas
Ομαδική φωτογραφία μελών της Pastra Cretonaxiosa που συμμετείχαν στην τελευταία αποστολή

Τέλος, μέσα από το ExcellenSeas, υπάρχει επίσης η δυνατότητα, για τους υποτρόφους που το επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Ποιος είναι ο στόχος του ExcellenSeas

Όραμα και σκοπός του ExcellenSeas είναι να συμβάλλει δυναμικά στην πρόοδο και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών προάγοντας και ενισχύοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πρόοδο των νέων που προέρχονται από τα νησιά αυτά. Έτσι, θέλοντας να επιβραβεύσει τους αρίστους μαθητές και μαθήτριες των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές και χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών τους, παρέχει στους επιτυχόντες του προγράμματος, στοχευμένη χρηματική ενίσχυση (έως 6.000 ευρώ ετησίως) και την προαναφερθείσα συμβουλευτική καθοδήγηση, καλύπτοντας όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Διάπλους Φούρνοι – Θύμαινα – Φούρνοι

Η Pastra Cretonaxiosa, υλοποίησε και φέτος τον ετήσιο κολυμβητικό διάπλου, που για το 2021, πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου, σε μια κολυμβητική διαδρομή μεταξύ των νησιών Θύμαινα – Φούρνοι. Η διοργάνωση αυτή, έφερε φέτος ένα ιδιαίτερο βάρος, καθώς ήταν αφιερωμένη όχι μόνο προς τιμήν των μαθητών και μαθητριών της περιοχής που αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο τους με καΐκι, αλλά και στη μνήμη του εκλιπόντος, πρώην Δημάρχου του νησιού, Ι. Μαρούση, του οποίου το έργο υπήρξε σπουδαίο για το νησί και τους ανθρώπους του.

Στο διάστημα αυτό και στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων-Κορεσών, η κολυμβητική ομάδα των ExcellenSeas, Pastra Cretonaxiosa, είχε τη χαρά να γνωρίσει την τοπική κοινωνία, να παρουσιάσει το έργο του φορέα για τα ακριτικά νησιά και να επιβραβεύσει τους φετινούς αποφοίτους του Λυκείου του νησιού. Παράλληλα, τιμήθηκε και ένας εκ των υφιστάμενων υποτρόφων του προγράμματος, ο οποίος κατάγεται από τους Φούρνους και του έχει ήδη απονεμηθεί 4ετής υποτροφία, ο Ι. Παπαδόδημας, ενώ τέλος, τα μέλη της ομάδας έκαναν συμβολικά μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές διαφόρων ηλικιών των σχολείων του νησιού.

Στον κολυμβητικό διάπλου έλαβαν μέρος οι εξής κολυμβητές: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος και Βασίλειος Μαρούλης.

Ο κολυμβητικός διάπλους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.