Πέντε είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές ώστε να προσέξουν να μην πέσουν θύματα «προσφορών» που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν, κατά τη διάρκεια της Black Friday. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος δίνει οδηγίες και εφιστά την προσοχή για την ημέρα που έχει συνδεθεί με εικόνες καταναλωτικής φρενίτιδας.

Tο 2021 η Black Friday ή αλλιώς η Μαύρη Παρασκευή θα είναι στις 26 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, στις 29 Νοεμβρίου, ακολουθεί η Cyber Monday.

black friday

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Κατά τις αγορές τους οι καταναλωτές, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος πρέπει να ακολουθήσουν πέντε κανόνες για να μην πέσουν θύματα απάτης και να επωφεληθούν από τις προσφορές. Αυτοί είναι οι εξής:

  1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  3. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  4. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  5. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.