Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκόπησε ανελέητα την χώρα. Οι μετεωρολόγοι θέλοντας να περιγράψουν την σφοδρότητα με την οποία χτύπησε έλεγαν χαρακτηριστικά ότι έβρεξε σε όλη την Ελλάδα εκτός από το Καστελόριζο! Μέσα σε μια ημέρα έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού, αλλά όμως αναδείχθηκαν και παθογένειες δεκαετιών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Αυτό το οποίο είδαμε για πρώτη φορά είναι το κράτος να δρα προληπτικά. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο «Μπάλλος» μπορεί να μην χτύπησε με την σφοδρότητα που αναμενόταν στην Αττική, αλλά εκτιμάται ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί όπως τα κλειστά σχολεία, η σύσταση για τηλεργασία, το κλειστό δημόσιο αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό και παραλιακή βοήθησαν στο να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Και όπως αποδείχθηκε στην πράξη το 112 που ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών σε πολλές περιοχές της χώρας, λειτούργησε αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το πρωί της Παρασκευής οι κεντρικοί δρόμοι στην Αττική να θυμίζουν Αύγουστο.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast «αν ο Κηφισός ξεχείλιζε μέσα στη νύχτα και είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα ειρωνευόταν για την απόφαση αυτή η αντιπολίτευση;»

Τόνιζε πάντως με νόημα ότι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν είναι να σταματήσει πια ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων που δεν επιτρέπει να γίνονται έργα όπως π.χ. ο καθαρισμός των φρεατίων με την περιφέρεια να τα ρίχνει στον δήμο και τον δήμο στην περιφέρεια για το ποιος έχει την ευθύνη. Κάτι, το οποίο δεν αφορά ουδόλως τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Ενόχληση Μαξίμου

Στην κυβέρνηση δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί βασικές εργασίες από την περιφέρεια ενόψει χειμώνα.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έδειξαν» Πατούλη. Ο κ. Πέτσας άφησε αιχμές για τα βουλωμένα φρεάτια λέγοντας: «Σε πολλές περιοχές δεν είχαν καθαριστεί φρεάτια. Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία».

Το ίδιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα δώσει εξηγήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως έβαλε στο στόχαστρο και την κυβέρνηση αλλά και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Μίλησαν για επιτελική ανικανότητα και η αντιπαράθεση στήθηκε πάνω από το βυθισμένο λεωφορείο κοντά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εικόνα η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου αλλά και την εικόνα με τους μαθητές να φτιάχνουν αυτοσχέδια γέφυρα με θρανία για να βγουν από το πλημμυρισμένο σχολείο τους στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Η κακοκαιρία απογύμνωσε την ανεπάρκεια της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη. Τα κύρια αντιπλημμυρικά έργα, που συνοδεύουν τις οδικές παρεμβάσεις στον Φαληρικό Όρμο, εδώ και δύο χρόνια σέρνονται. Το μεγάλο αντιπλημμυρικό κανάλι, μέρος της β’ φάσης των εργασιών στην περιοχή, που θα μπορούσε να «αποσυμφορήσει» την κατάσταση, δεν λειτουργεί. Κι αυτό διότι δεν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως προβλεπόταν», δήλωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν επί τόπου.

Ο περιφερειάρχης απάντησε στα «φίλια» πυρά αλλά και σε αυτά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η Αττική άντεξε ειδικά στις συνοικίες.

«Δεν είδαμε στις συνοικίες να υπάρχουν συσσωρευμένα αυτοκίνητα από κάποιο ασυγκράτητο σε επίπεδο υπερχείλισης ρέμα και ούτε είδαμε χαμένες ζωές», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε απαντώντας σε όσους λένε ότι δεν λειτουργεί το δίκτυο ότι «εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε προφανώς να είχαν γίνει πολλά έργα και υποδομές σε επίπεδο όμβριων υδάτων».