Ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι πρόσφατα είχαν ζήσει και την καταστροφή του Εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι. Μάλιστα η νέα ισχυρή δόνηση προκάλεσε και ένα ανεπαίσθητο τσουνάμι, δίχως να ανησυχεί.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο Newsbeast για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Κρήτη, τα επικίνδυνα ρήγματα στο νησί, αλλά και τι σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο δυνατό τσουνάμι.

«Για να γίνει τσουνάμι που θα προκαλέσει προβλήματα θα πρέπει ο σεισμός να είναι τουλάχιστον 7 Ρίχτερ κάτι που σαφώς αποκλείεται αυτή τη στιγμή για την Κρήτη», ανέφερε ο κ. Λέκκας αρχικά.

Βράχια στη θάλασσα μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε ότι: «Τα ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ είναι περίπου 10 κάτω από το νησί της Κρήτης και υπάρχουν άλλα 10 στον υποθαλάσσιο χώρο γύρω από την Κρήτη».

Όσο για τη σεισμική δραστηριότητα και αν θα μπορούσε να επηρεάσει τα συγκεκριμένα ρήγματα, ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε: «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχητική δραστηριότητα αυτών των ρηγμάτων για την ώρα, ούτε και αναμένεται με τα τωρινά δεδομένα ένας μεγάλος σεισμός».

Ζημιές από τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Μέχρι την Κύπρο και την Αίγυπτο έγινε αισθητός ο σεισμός

Ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη έγινε αισθητός ακόμη εκτός Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της Κύπρου, αλλά και της Αιγύπτου ένιωσαν το δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου, το οποίο όπως ήταν λογικό αναστάτωσε και τους κατοίκους στο Ηράκλειο της Κρήτης με πολλούς να βγαίνουν στο δρόμο τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τον ισχυρό σεισμός.

Ηράκλειο: Όλοι στους δρόμους μετά από μεγάλο σεισμο

Posted by Cretalive.gr on Tuesday, October 12, 2021

Ενδεικτικά της έντασης του σεισμού είναι και τα βίντεο από τη Σητεία μέσα από καταστήματα, αλλά και σούπερ μάρκετ.

Τις στιγμές κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας από τα δραματικά δευτερόλεπτα των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη.

Την ώρα του σεισμού στην Σητεία ….

Posted by Sitia on line on Tuesday, October 12, 2021

Σητεία πρίν λίγο

Posted by Sitia on line on Tuesday, October 12, 2021