Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των παρελάσεων, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται «στο κόκκινο» ο κ. Γκίκας εξηγεί ότι «τα κρούσματα ως αριθμός δεν είναι τόσο ανησυχητικά στην Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας που είναι μεγάλη, καθώς σε περιοχές που υπήρχε έξαρση δεν επαρκούσαν οι κλίνες που είχαν προβλεφθεί και έτσι “μπούκωσαν” και τα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη».

Όπως είπε o καθηγητής, κατά την κρίση του δεν αρκούν τα μέτρα που προβλέπουν απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά, αλλά θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των  καταστημάτων εστίασης από κάποια ώρα και ύστερα, ενώ ανέφερε ότι ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες σε ορισμένες περιοχές.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό επίπεδο αυξάνει ραγδαία. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Κορονοϊός – Γκίκας: Τι είπε για τρίτη δόση και τεστ αντισωμάτων

Μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, για την οποία άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού για υγειονομικούς και άνω τον 60 ετών, ο Αχιλλέας Γκίκας υπογραμμίζει ότι «η τρίτη δόση εμβολίου είναι ενισχυτική για την άμυνα των υγειονομικών και όσων είναι άνω των 60 ετών και γίνεται από 6 έως 8 μήνες, ενώ στους ανοσοκατασταλμένους δεν χρειάζεται υπάρξει αναμονή, μπορεί η τρίτη δόση να γίνει και μία εβδομάδα μετά την δεύτερη, λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να παράξει και να αναπτύξει αντισώματα».

Όσο για τα τεστ αντισωμάτων, επισήμανε ότι «δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια και επίσης δεν ξέρουμε τι σημαίνει αν βρεθούν 1.000 αντισώματα ή 15.000 αντισώματα».

Τέλος, για το εμβόλιο της γρίπης και αυτό του κορονοϊού τόνισε ότι «τα δύο εμβόλια δεν έχουν καμία συμβατότητα μεταξύ τους. Πρέπει όλοι να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, γιατί είναι ένας ξεχασμένος ιός. Στην Ελλάδα το 2016 είχαμε πάνω από 200 νεκρούς στην Ελλάδα. Εγώ θα το κάνω».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.