Να ξορκίσουν το κακό της εξάπλωσης της πανδημίας όπως έγινε το περασμένο φθινόπωρο επιχειρούν οι αρχές έχοντας την Θεσσαλονίκη σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης από την αρχή της εβδομάδας. Έτσι, κατέληξαν στην λήψη μέτρων «κοκκινίζοντας» την πόλη και χρησιμοποιώντας την συνταγή του μίνι lockdown που όπου έχει εφαρμοστεί είτε για μια εβδομάδα, είτε με παρατάσεις των μέτρων έχει αποδώσει.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τα μέτρα που προβλέπονται

Όταν κοκκινίζει μια περιοχή, τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη που είναι στην λίστα με τις πόλεις με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών έγινε και πάλι κόκκινη με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 0,80% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 27,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Εκτός όμως από τους χαμηλούς εμβολιασμούς, υπάρχει και η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης από τους γειτονικούς νομούς που επίσης βρίσκονται στο κόκκινο.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι βαρύ και έτσι οδηγήθηκαν σήμερα οι ειδικοί στο να εισηγηθούν να κοκκινίσει η Λάρισα και το Κιλκίς αλλά και η Χαλκιδική.

Μόνο οι Σέρρες και η Κοζάνη δεν είναι στο κόκκινο, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη, η μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας να είναι στην κυριολεξία περικυκλωμένη από βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Στη Λάρισα, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 1,02% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 34,1 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Χαλκιδική, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,87% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 32,9 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο Κιλκίς, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,96% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 29,8 ανά 100.000 κατοίκους.

Όλα στο τραπέζι για τις μεγάλες γιορτές του Οκτωβρίου

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση απέκλειε οποιαδήποτε συζήτηση για την ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Άλλωστε, όπως τόνιζαν στο Newsbeast θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αποδώσει η πρώτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων. Αυτό που επίσης πρέπει να μελετήσουν με βάση την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και μετά από συζητήσεις με την εκκλησία είναι τι θα γίνει στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου, δύο ημέρες πριν την παρέλαση, αφού είναι η μεγαλύτερη γιορτή για την πόλη και δυστυχώς ο περσινός εορτασμός της οδήγησε ακόμα και στην απώλεια ζωών πολιτών και ιεραρχών, αφού η διασπορά που σημειώθηκε πέρυσι ήταν μεγάλη.

Πότε περιμένουν το 5ο κύμα

Η Βουλή των Ελλήνων

Εκεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο καιρός θα έχει κρυώσει περισσότερο τοποθετούν οι ειδικοί το 5ο κύμα της πανδημίας. Και θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο και μοιραίο ειδικά για όσους είναι ανεμβολίαστοι. Τόσο τα λύματα όσο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο τα κρούσματα θα «εκτοξευστούν», οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αυξηθούν και δυστυχώς η πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας θα είναι αφόρητη.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ενεργοποιείται από σήμερα το μεσημέρι, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί σε όλο το σύστημα υγείας παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους ανοσοκατασταλμένους οι οποίοι έχουν ενταχθεί ήδη στη σχετική διαδικασία. Την προσεχή εβδομάδα θα εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση όσοι μένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ να έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια των εμβολιασμών.