Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς στις περισσότερες σχολές αυτό φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά της πανδημίας της Covid-19. Ήδη η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Εάν από την άλλη «σπάσουν» τους φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες, προφανώς και δεν μπορεί να κάνει έτσι μάθημα ο καθηγητής.

Το θέμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει τις διαστάσεις ντόμινο και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνάντηση των πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ όλοι αναρωτιόνται ποιοι θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι πριν μπουν στο αμφιθέατρο, δεδομένου ότι οι καθηγητές δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Η κυβέρνηση επισημαίνει πως γι’ αυτό το θέμα θα γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αλλά τα μαθήματα ξεκινούν σε λίγες ημέρες και στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα επ’ αυτού.

Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι: «Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

  • Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
  • Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».