Η χώρα πενθεί την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη της Μίκη Θεοδωράκη και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο Καλλιμάρμαρο, όπου έδωσε το παρών για τελευταία φορά στη συναυλία προς τιμήν του.

Σημειώνεται πως σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Ήταν 24 Ιουνίου του 2019 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν για τελευταία φορά στη συναυλία που πραγματοποιούταν προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν επίσης στη συναυλία με τίτλο «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά».

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν εμπόδισαν τον Μίκη Θεοδωράκη να παραβρεθεί. Ο τεράστιος Έλληνας έφτασε στο στάδιο στις 21:00 ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους που τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα. Ο μουσικοσυνθέτης παρέμεινε στο Καλλιμάρμαρο μέχρι το τέλος της συναυλίας και μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ο Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε την επιστολή του.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών την Τρίτη 7/9 και Τετάρτη 8/9 από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Πέμπτη 9/9 από 10:00 έως 14:00. Την ίδια ημέρα, στις 15:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Έξω από το σπίτι του, πολίτες εναποθέτουν λουλούδια, εκφράζοντας το πένθος για την απώλεια του αγαπημένου προσώπου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος