Ο ελληνικός κινηματογράφος έχασε έναν από τους πιο διάσημους κακούς του. Ο Ανέστης Βλάχος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στη Δράμα και πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου και παράλληλα δούλευε σε οικοδομή, όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Το 2019 σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωνε πικραμένος. «Είμαι πικραμένος. Έκανα 155 ταινίες, παίρνω τιμητική σύνταξη. Μου έβγαλαν σύνταξη πείνας. Ζητιάνευα, έπρεπε να ζήσω. Όταν σπούδαζα ήμουν και μπογιατζής. Στην οικοδομή χτύπησα το μάτι μου. Αν μου έκαναν τότε μια πενικιλίνη δεν θα το έχανα το μάτι μου. Η Λαμπέτη ήταν μητέρα μου, με τάιζαν με τον Χορν. Έπαιζα στο θέατρο. Τώρα δεν με καλεί κανείς. Δεν πειράζει, να’ ναι καλά. Είχα πέραση με τις γυναίκες, άρεσα. Πάντα ήμουν τίμιος με τις γυναίκες».

«Δεν φοβάμαι το χρόνο, φοβάμαι να μην υποφέρω» είχε πει για τη σχέση του με τον χρόνο.

Το θέατρο και η τηλεόραση

Το 1956 ο Ανέστης Βλάχος πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του σκληρού και κακού.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Έκανε δύο γάμους. Με την πρώτη γυναίκα του την Αναστασία Παπανδρώνη έχει έναν γιο, τον Ηρακλή και έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του. Τη δεύτερη φορά παντρεύτηκε τη Μαρία Γαρίτσι με την οποία απέκτησε την κόρη του, Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο.

Με τον Νίκο Ξανθόπουλο τον συνέδεε μια βαθιά φιλία καθώς τον είχε παντρέψει και είχε βαπτίσει και τον γιο του, Ηρακλή.

Είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 90 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Τα βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί είναι πολλά:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος»