«Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος)», τονίζει το «The FLAME project» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το γεγονός αυτό «έδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος», την ώρα που «η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου».

Όπως προσθέτουν οι συντάκτες του σημειώματος, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΕΑ / meteo.gr, αναμένεται «μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00)» της Τρίτης.

«Η βελτίωση αυτή», εξηγούν οι ειδικοί, «συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί «ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς», καταλήγουν.

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε…

Posted by The FLAME project on Tuesday, August 3, 2021

Στο σημείο δίνουν μάχη ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με τα εναέρια μέσα να κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Το μήνυμα αναφέρει:

«Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».