Μέτρα για την προστασία των αστέγων από το κρύο αναλαμβάνουν φορείς της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.

Όπως τονίσθηκε, στον εντοπισμό των αστέγων θα συμβάλουν οι street workers του ΟΚΑΝΑ μέσω του Προγράμματος στην Κοινότητα και στο Δρόμο, που θα διανείμουν κουβέρτες εφόσον χρειαστεί, το ΚΕΘΕΑ και η Ελληνική Αστυνομία. Συμμετοχή στον εντοπισμό των αστέγων έχουν επίσης οι Γιατροί του Κόσμου και η ΜΚΟ PRAKSIS, οι οποίες παρέχουν αντίστοιχα ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα στις δομές που διαθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, εκτός από το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, όπου προσφέρεται ρόφημα, ελαφρύ γεύμα και μπάνιο, λειτουργεί και η μονάδα του ΚΕΘΕΑ, στη συμβολή των οδών Πίνδου και Παγγαίου, που είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11.00 έως τις 15.00 και προσφέρει τρόφιμα και ζεστό μπάνιο. Ολιγοήμερη φιλοξενία αστέγων σε ξενοδοχεία μπορεί να εξασφαλίσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων η Ιερά Μητρόπολη, η οποία προσφέρει επίσης είδη ρουχισμού και σίτιση στα συσσίτια των ενοριών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υποδείξουν τα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης τρεις χώρους ΚΑΠΗ σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ημερήσια φροντίδα αστέγων και να διανεμηθούν από τους φορείς και τις οργανώσεις κουβέρτες, υπνόσακοι και ροφήματα σε αστέγους που εντοπίζονται στο δρόμο. Στην προμήθεια κουβερτών και υπνόσακων θα βοηθήσει και η Εκκλησία, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υποβάλει ανάλογο αίτημα και σε υπηρεσία του υπουργείου.