Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) μετά το τέλος της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την κατάσταση στην Ποινική Δικαιοσύνη, αλλά εκφράζει και «την ανησυχία της για «την μακρά αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των προβλημάτων της Δικαιοσύνης»

Παράλληλα, η ΕΕΕ στο ψήφισμά της «επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε ουσιώδες αντίβαρο σε μια εποχή συνεχιζόμενης πολυεπίπεδης κρίσης».

Η ΕΕΕ αφού καταγράφει τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης καλεί την Πολιτεία «να εγκύψει με το ενδιαφέρον που προσήκει σε μια από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες στα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δικαστικών λειτουργών», όπως επίσης καλεί την Πολιτεία να επωφεληθεί της επικείμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αρθούν ατέλειες και αστοχίες που τα τελευταία χρόνια έδωσαν την αφορμή συνειρμών συναρτώμενων με την ατιμωρησία και τη διαφορά».

Να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της 30ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις οι οποίες έχουν πολιτικό παρονομαστή. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η φωτιά άναψε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για περισσότερες από 100 ποινικές υποθέσεις που φέρονται να αφορούν υπουργούς και όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν θαφτεί». «Δεν εξετάζονται και θάβονται στα συρτάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, έχουν θαφτεί. Μόνο μία, αυτής της λίστας Λαγκάρντ, έχει εξεταστεί» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνεχίζοντας μίλησε για «μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων που αφορούσε τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου» ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ασυλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους», είπε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την πλευρά του παρατήρησε πως «βλέπουμε, πια, εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής» . Μάλιστα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης τόνισε πως «άμεσα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργού να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Σε μία περίπτωση θα έπρεπε να το πράξετε κύριε Υπουργέ στην υπόθεση Μπαλτάκου και δεν το κάνατε…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σήκωσε το γάντι και απάντησε τόσο στις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου όσο και σε αυτές του κ. Καμένου.

Για την ατιμωρησία των υπουργών ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «αλλά χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση». Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων σημείωσε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την πρόταση εξεταστικής που κατέληξε ότι δεν έχει ευθύνη ενώ σχετικά με την καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή και το κλείσιμο αυτής, επισήμανε ότι η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω Ευρωεκλογών.