Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία ακολούθησαν πριν λίγες μέρες ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός μηχανικός. Οι δύο άνδρες διένυσαν απόσταση 350 χιλιομέτρων έχοντας ως «χάρτη» τους τις Γραφές και ιστορικές αναφορές.

Έφτασαν μάλιστα σε εκείνες τις πόλεις τις οποίες είχε επισκεφθεί κατά την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρώμης ο Απόστολος Παύλος, για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Γιώργο Δήμπαλα από τη Θεσσαλονίκη, με συνοδοιπόρο του τον πολιτικό μηχανικό Μιχάλη Παπαδόπουλο από το Κιλκίς. Οι δύο τους μελέτησαν τις πράξεις των Αποστόλων, τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ιστορικές αναφορές ερευνητών και στις λαϊκές παραδόσεις όσον αφορά τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου από το Ίλιον της Μικράς Ασίας στη Μακεδονία κατά τη δεύτερη αποστολική του περιοδεία το 49-50 μ.Χ. Έτσι κατέληξαν σε μία διαδρομή πεζοπορίας επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας- Σερρών- Θεσσαλονίκης- Πέλλας- Κατερίνης, με άξονες ως ιστορικούς τόπους αναφοράς την αρχαία Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), τους Φιλίππους , την Αμφίπολη, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Βέροια και την παραθαλάσσια περιοχή της Μεθώνης στη Βόρεια Πιερία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής στη Μακεδονία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Δήμπαλας συνέχισε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα όπου επισκέφτηκε αρχικά το λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου, σημείο άφιξης του Αγίου Παύλου σύμφωνα με τις παραδόσεις, ερχόμενος από τη Μακεδονία και μετέπειτα τον ιερό βράχο του Αρείου Πάγου πλησίον της Ακρόπολης όπου εκεί ο Απόστολος των Εθνών δίδαξε το Χριστιανισμό για πρώτη φορά στους Αθηναίους πολίτες. Η πεζοπορία ολοκληρώθηκε με μία διαδρομή των 13 χιλιομέτρων από το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών έως τον Μητροπολιτικό Ναό του πολιούχου της πόλης της Κορίνθου, Αποστόλου Παύλου.

Για την αναβίωσή του προσκυνηματικού οδοιπορικού, που σύμφωνα με τον κ. Δήμπαλα ήταν η πρώτη μετά το 1950, εργάστηκαν 150 εθελοντές. Μάλιστα προγραμματίζεται η προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη διαδρομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.