Περισσότερα από 1,5 με 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία από τα «κλεμμένα», με την εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και αφορά τους κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημοσιο το ταχύτερο δυνατό» είπε ο υπουργός υπολογίζοντας ότι το ποσό που μπορεί να μπει στο δημόσιο «κουμπαρά» με συντηρητικούς υπολογισμούς μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ήδη ειναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποίησιμα περίπου 500 εκατομμυρια ευρώ

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις ενδεχομένως να αφορούν κατηγορούμενους σε υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη όπως αυτές του Λ.Λαυρεντιάδη της Energa, των εξοπλιστικών κλπ, ακόμα και του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς μπορεί ο ίδιος να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις ως πρώην υπουργός, ωστόσο μπορούν να ενταχθούν οι συγκατηγορούμενοί του.

Απο τη ρύθμιση εξαιρούνται προσωπα τα οποία κατα την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτες, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδκοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειαρχες,δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

«Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγω δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αθανασίου.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοκικότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία, πιθανόν, 30 ημέρων απο τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν το δημοσιο έγγραφη ανέκλητη δήλωση τους στην απόφοση στο δημοσιο ή στα νομικά προσωπα απαγόρευση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν σε αυτή, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους καθώς υπάρχει πρόβλεψη που θα «σπάει» ακομη και τα ισόβια και είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξιωση του δημοςίου σε βάρος τους.

Ποια αδικήματα αφορά

Εντάσονται σε αυτή τόσο ποινικά όσο και φορολογικά – τελωνειακά αδικήματα . Συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά:

-Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων

-Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατα της ιδιοκτηςίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

Πώς κλιμακώνονται οι ποινές:

1. Από απειλή ισόβιας καθειρξης
-μέχρι 10 έτη αν η ικανοποιηση των προάωπων γινει μέχρι την αολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή .
-Μέχρι 15 έτη αν τα χρηματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια
-μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρονια) αν τα χρηματα δωθούν μέχρι την απολογία κατηγούμενου στον ανακριτη.
-μέχρι φυλακιση 3 – 5 ετών αν τα ρηματα δωθούν μέχρι την εναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια
-φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμενου στον ανακριτη
-φυλάκιση μέχρι 3 ετη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.