Η κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι γεγονός και έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 5 το πρωί.

Πλέον, οι πολίτες της χώρας μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές «ανάσες» ελευθερίας και συνέπεσε χρονικά με τον καύσωνα που από το πρωί έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνιχτική εξαιτίας του μείγματος ζέστης και σκόνης.

Το βήμα αυτό θεωρείται ίσως το πιο καθοριστικό από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η 24 η Ιουνίου θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία ως η ημέρα που και η Ελλάδα έβγαλε την μάσκα που φόρεσε το φθινόπωρο για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Newsbeast, αρκετοί δεν βιάστηκαν να αποχωριστούν το μέχρι πρότινος υποχρεωτικό αξεσουάρ στις εξόδους μας. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες πολλοί προτίμησαν να κυκλοφορούν στο δρόμο, στις πλατείες ή στα μαγαζιά με την μάσκα στο πρόσωπο.

Τι ισχύει για τις μάσκες

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Όλοι οι πολίτες εμβολιασμένοι και μη θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

Πότε τελειώνουν τα υπόλοιπα μέτρα του lockdown – Τι θα ισχύει από τις 28 Ιουνίου

Η δεύτερη σημαντική ημερομηνία είναι αυτή της Δευτέρας 28 Ιουνίου όταν θα αρθεί το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δυο βήματα καθοριστικά που όμως δεν πρέπει να θεωρηθούν και δεδομένα αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία μέσα από τους εμβολιασμούς.

Εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ισχύουν τα εξής:

  • Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Εικόνες του Newsbeast από την πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Φωτογραφίες – Βίντεο : Γιάννης Κεμμος

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.