Κύμα ζέστης επηρεάζει τη χώρα μας καθώς οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, καθώς τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουν ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Η μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  2. Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Καιρός: Πόσο θα φτάσει ο υδράργυρος

Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται από τους 38 μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές, λόγω τοπικών συνθηκών, και να τους ξεπεράσουν.

Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης-Κυριακής θα ανέβουν σταδιακά και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα ηπειρωτικά.

Για την Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη και την Παρασκευή θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο και την Κυριακή περί τους 38 βαθμούς Κελσίου.Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο