Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας διεγράφη πρόστιμο ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην πολυεθνική Unilever για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Πρόκειται για την υπ’αριθμόν 3807/2014 απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Unilever μετά την επιβολή του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ’αριθμόν 441/V/2009 απόφασή του.

Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002  όταν η Unilever , σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε συνάψει  συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε., ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε., ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΟΡΑ, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, MAKRO C&C, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.) και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στα απορρυπαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναφέρει ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις,  αφαίρεσε οικειοθελώς την επίμαχη ρήτρα, και έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Επίσης, στην απόφαση σημειώνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην δική  της απόφαση ανέφερε ότι : «Η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται – μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου».

Ακόμη η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι «επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κοινοτική νομολογία».