Άκρως εντυπωσιακά είναι τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Τύμβο της Αμφίπολης και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν απαντήσει στο παζλ του ενοίκου του τάφου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε χθες στο φως το ψηφιδωτό δάπεδο που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες. Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται ένα άρμα σε κίνηση το οποίο σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι.

Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Φαίνεται λοιπόν πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας, που έχει τιμηθεί σε μάχες, και οδηγείται από τον Ερμή στον Άδη. Ο θεός Ερμής εκτός από ο αγγελιοφόρος των θεών αλλά ήταν και ψυχοπομπός.

Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από την Ανατολή προς τη Δύση. Είναι δηλαδή ένας συμβολισμός για τον θάνατο- τη δύση- του ενοίκου του ταφικού μνημείου.

Μεγάλο μυστήριο παραμένει το ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας που ακολουθεί το θεό Ερμή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.