«Το μέλλον δεν είναι γραμμένο αλλά σχεδιάσιμο». Με τη φράση αυτή ο αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος, senior design architect του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου «Henning Larsen Architects», με έδρα την Κοπεγχάγη, συνόψισε τη θέση του για τον σχεδιασμό των πόλεων. Ο κ. Πουλόπουλος, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «για να ευημερεί μια κοινωνία στο μέλλον, πρέπει να ευημερούν τα παιδιά σήμερα».

Ζώντας και δουλεύοντας στη Κοπεγχάγη, ο κ.Πουλόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι το «θαύμα» που συντελέστηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου οι πετυχημένες αστικές παρεμβάσεις οδήγησαν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευεξία και την ευημερία των κατοίκων. «Υπάρχουν πόλεις που στο πιο κεντρικό τους σημείο υπάρχει μία εκκλησία ή η αγορά. Στην Κοπεγχάγη, το πιο κεντρικό σημείο είναι το Τίβολι. ∆ηλαδή, το δεύτερο παλαιότερο λούνα παρκ του κόσμου», είπε.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο δήμος Κοπεγχάγης έχει 550.000 πολίτες και 650.000 ποδήλατα. «Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε μέρα περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, από ό,τι κάτοικοι των ΗΠΑ συνολικά πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά τους», πρόσθεσε, μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με τίτλο «Healthy cities, happy cities», η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής.

«Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έχουν θέσει υψηλούς στόχους για την επόμενη δεκαετία. Όπως: να είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως με μηδενική εκπομπή CO2, να μειώσουν κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση σε σχέση με το 2010, τρεις στους τέσσερις δημότες να μετακινούνται με ποδήλατο και όλοι να μπορούν με 15 λεπτά της ώρας περπάτημα να πηγαίνουν στη δουλειά τους και σε χώρο αναψυχής», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι σε κάθε κάτοικο της Κοπεγχάγης αντιστοιχούν 36 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, όταν στον κάθε Θεσσαλονικιό αντιστοιχούν 2,1 τ.μ., σε κάθε Αθηναίο μόλις 0,9 τ.μ., ενώ το ελάχιστο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο πόλης.

Ο κ. Πουλόπουλος τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη υπάρχουν τα «επίσημα πάρκα», τα «ανεπίσημα πάρκα τσέπης», οι «αυλές τετραγώνων», ενώ ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου αξιοποιούνται ακόμη και τα… κοιμητήρια της πόλης, με τους κατοίκους να περνούν ευχάριστα την ώρα τους στο γρασίδι ανάμεσα στους τάφους!