Σε μείζον πολιτικό θέμα τείνει να εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της επικείμενης επίσκεψης στην Αυστραλία δύο ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Όπως επιβεβαίωσε ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του κόμματος στην Αυστραλία, Ιγνάτιος Γαβριηλίδης, μιλώντας στο ABC, οι ευρωβουλευτές Ελευθέριος Συναδινός και Γεώργιος Επιτήδειος έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Αυστραλία «για να συγκεντρώσουν χρήματα και να προωθήσουν τις θέσεις της παράταξης στις τάξεις της ομογένειας».

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε αυστραλιανό μέσο, ο Γαβριηλίδης αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή έχει περίπου 70 «ακτιβιστές» (όπως τους αποκαλεί) στην Αυστραλία και χιλιάδες οπαδούς, «αριθμός που αλιεύεται από τα social media», όπως ανέφερε επί λέξει, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός

«Τις θέσεις μας τις στηρίζουν ιδιαίτερα οι Ελληνοαυστραλοί νέοι», δήλωσε ο Γαβριηλίδης στο ABC και ανέφερε ότι το κόμμα συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες ρουχισμού και τις έστειλε στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Υποστήριξε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζιστικό κόμμα και σημείωσε: «Ναι, θαυμάζουν την ηγεσία του Χίτλερ, ακριβώς όπως θαυμάζουμε την ηγεσία πολλών ισχυρών ηγετών σε όλο τον κόσμο. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης. Είναι αξιόπιστος. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πολύ ισχυρός ηγέτης».

Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γεώργιος Επιτήδειος

Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι μοιράζεται με τους Αυστραλιανούς πολίτες, την ίδια αγωνία για τη μετανάστευση Μουσουλμάνων στη χώρα και πρόσθεσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή απειλή από την Ανατολή. Εάν δεν μπορέσεις να ελέγξεις την μετανάστευση, είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας για μπελάδες».

Νίκος Κότσιρας: Ντρέπομαι για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής

Οι δημοσιογράφοι του ABC που επιμελήθηκαν το ρεπορτάζ, ζήτησαν από τον ομογενή Φιλελεύθερο βουλευτή και έως πρόσφατα υπουργό Πολυπολιτισμού της Βικτόριας, Νίκο Κότσιρα, να σχολιάσει το θέμα.

«Ντρέπομαι για την ύπαρξη αυτού του μορφώματος», δήλωσε ο κ. Κότσιρας. «Η Χρυσή Αυγή δεν εκπροσωπεί ούτε εμένα, ούτε την οικογένειά μου, ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που διαμένουν στη Βικτόρια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επίσης, όμως, δεν αντιπροσωπεύουν τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που πρεσβεύει το ελληνικό πνεύμα».

Ο ομογενής βουλευτής επισήμανε ότι προκειμένου να εισέλθουν στην Αυστραλία, οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να υποβληθούν από τεστ προσωπικότητας και κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο νόμος και να τους απαγορεύσει την είσοδο, αφού σχετίζονται «με εγκληματική οργάνωση».



Ο ομογενής βουλευτής Νίκος Κότσιρας ζητά από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει η νομοθεσία της χώρας για άτομα που σχετίζονται «με εγκληματική οργάνωση»

«Θα ήλπιζα αυτά τα άτομα να ελεγχθούν, το παρελθόν τους να ελεγχθεί από την υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι εάν πληρούν αυτά τα κριτήρια (σσ που προβλέπει ο νόμος), να μην τους επιτραπεί να εισέλθουν στην Αυστραλία», κατέληξε ο κ. Νίκος Κότσιρας μιλώντας στο ABC.

Το ABC επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, προκειμένου να ρωτήσει εάν οι δύο ευρωβουλευτές θα αποτύγχαναν στο τεστ προσωπικότητας, ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ακόμη περιμένει την επίσημη απάντηση του υπουργείου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του ABC

Δήμητρα Κόκκορη