Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι η Θεσσαλία αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Καλαμπάκα, Θεσσαλονίκη) ταρακουνήθηκαν από ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ.

Η δόνηση που σημειώθηκε 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, οδήγησε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να κλείσει τα σχολεία σε όλο το νομό.

Με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Επίσης ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Μάλιστα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και του εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μετά το σεισμό.

Αναθεωρήθηκε η αρχική εκτίμηση

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε στα 6 Ρίχτερ τον ισχυρό σεισμό (η αρχική εκτίμηση ήταν 5,9 Ρίχτερ) που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Αναθεωρήθηκε και το εστιακό του βάθος από τα 2 χλμ στα 5,8.

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας.

Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 Ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Συνολικά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έχει καταγράψει 17 μετασεισμούς, με τον πιο ισχυρό να υπολογίζεται στα 5,1 Ρίχτερ.

Τον σεισμό αναθεώρησε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζοντας τον στα 6,2 Ρίχτερ.

«Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ακόμη τι επιπτώσεις έχει. Το παρήγορο είναι ότι έχουμε δύο μεγάλους μετασεισμούς περίπου των 5 βαθμών Ρίχτερ, που είναι αισιόδοξο μήνυμα. Επειδή έγινε σε ώρα αιχμής, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες καλό είναι να μην λειτουργήσουν για τουλάχιστον μια ώρα ακόμη» είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι

Απεγκλωβίστηκε ζωντανός ο ηλικιωμένος από το Μεσοχώρι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο άνδρας είχε προβλήματα κινητικότητας.

Στο σπίτι που έχει καταρρεύσει από τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα κατάφερε να βγει από το σπίτι της, αλλά είπε στους γείτονες πως δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και ο σύζυγός της, που φαίνεται να εγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στην Ελασσόνα με εντολή του πρωθυπουργού

Με εντολή του πρωθυπουργού ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Παπαζάχος: Πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός 6 Ρίχτερ

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα, μετά τον αρχικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού, ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επίσης πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Σκορδίλης: Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12:34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Χουλιάρας στο newsbeast.gr: Έχουμε έναν ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ τον οποίο επεξεργαζόμαστε

Για τον σεισμό που έγινε στις 12:16 την Τετάρτη (3/3) μίλησε στο newsbeast.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Έχουμε έναν ισχυρό σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τον οποίο αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σεισμική δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε αρκετές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στη Λάρισα όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας έχει σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Δείτε την ανάρτηση του σεισμολόγου αμέσως μετά τον σεισμό:

Αυτόματη λύση ισχυρού σεισμού με μέγεθος 5.9 Ρίχτερ με προκαταρκτικό επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας Χρόνος…

Posted by Gerasimos Chouliaras on Wednesday, March 3, 2021

Στους δρόμους οι κάτοικοι της Λάρισας

Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Λάρισας που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια και τα γραφεία τους.

Δείτε φωτογραφίες: