Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς αυτή ακολουθεί κατά γράμμα το προγνωστικό του μοντέλο. Έδωσε μάλιστα και ως ημερομηνία ορόσημο για την άρση του lockdown στην Αττική τις 20 Μαρτίου.

Μιλώντας στο Mega, για τα 2.353 νέα κρούσματα, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι θα υπάρξει ενδεχομένως και μεγαλύτερο νούμερο ημερήσιων μολύνσεων.

Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχει η αισιοδοξία, σύμφωνα με το μοντέλο του, ότι αυτή θα είναι η κορύφωση του κύματος και ότι μετά τις 10 του Μάρτη θα αρχίσει μια σταθεροποίηση έστω σε ψηλά νούμερα και θα ακολουθήσει σιγά σιγά η αποκλιμάκωση.

Θα αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ

Ο καθηγητής τόνισε, όμως ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα ενταθεί, καθώς θα είναι γεμάτες 480 έως 560 κλίνες έως ότου ολοκληρωθεί η κορύφωση του κύματος.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος θα είναι αργή, θα διαρκέσει πολλές ημέρες, αλλά θα είναι σταθερή.

Σχετικά με την ενδεχόμενη άρση μερικών περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής τόνισε ότι για την Αττική θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση ενδεχομένως μετά τις 15 – 20 Μαρτίου.