Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες με εντάσεις, διαφωνίες και αρκετά σημεία τριβής μεταξύ των μελών της βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πανελλαδικό lockdown καταστροφικό για την οικονομία και επώδυνο για την ψυχολογία των πολιτών.

Με κύριο στόχο την μείωση της κινητικότητας και λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα αλλά και ενδοοικογενειακά, οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τα νέα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από αύριο και για ένα δεκαήμερο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μπουν σε καραντίνα οι δήμοι Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός Δήμου με μοναδική εξαίρεση λόγους εργασίας, ενώ κατεβάζει ρολά το λιανεμπόριο εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Το παρασκήνιο και τα «αγκάθια»

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Επιτροπής φάνηκε ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα και αυτό γιατί μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων επέμενε ότι αποτελούσε μονόδρομο η απόφαση για αυστηρό lockdown στην Αττική για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού, γεγονός που αποτέλεσε σημείο αιχμής για αρκετή ώρα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα νέκρωνε η πρωτεύουσα, καθώς θα έκλειναν τα καταστήματα και οι μαθητές θα επέστρεφαν στην τηλεκπαίδευση. 

Ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα και ο αντίλογος για το μέτρο αυτό και μετά από περίπου τρεις ώρες αποφασίστηκε ότι αυτό το μέτρο στην παρούσα φάση θα ήταν λάθος θα εφαρμοστεί στο λεκανοπέδιο.

Το δίλημμα σχολεία ή λιανεμπόριο

Έτσι, άνοιξε ένας νέος επεισοδιακός γύρος συζήτησης, όπου κυριάρχησε το δίλημμα σχολεία ή καταστήματα με υπέρμαχους και επικριτές της μίας ή της άλλης λύσης αντίστοιχα.

Οι ειδικοί σε κάθε πρόταση που έπεφτε στο τραπέζι ζύγιζαν τα υπέρ και τα κατά, προκειμένου να καταφέρουν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή και μετά από δύο περίπου ώρες αποφασίστηκε να παραμείνουν τα δημοτικά – γυμνάσια ανοικτά και να μην διαταραχθεί ξανά η καθημερινότητα των μαθητών σε αντίθεση με την αγορά που καλείται σε μία ημέρα να επαναπροσδιοριστεί, δεδομένου ότι από αύριο μπαίνει λουκέτο στα καταστήματα και από Δευτέρα επιστρέφει το λιανεμπόριο αποκλειστικά σε click away.

Το κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις

Επισημαίνεται δε, ότι κεντρικός άξονας των τελικών αποφάσεων και της εισήγησης της επιτροπής στην κυβέρνηση ήταν το κατά πόσο το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αυξάνει την κινητικότητα αλλά και το ρίσκο της διασποράς.

Οι ειδικοί οδηγήθηκαν στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 18:00 με το επιχείρημα ότι το μέτρο αυτό δεν έχει επίπτωση στην οικονομία αλλά μειώνει την κινητικότητα και την έκθεση σε λοιμώξεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.