Η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» αποχώρησε, κατόπιν σχετικής εντολής, από την προγραμματισμένη τουρκική άσκηση «Mavi Balina» (Μπλε Φάλαινα), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η ελληνική φρεγάτα συμμετείχε στην τουρκική άσκηση, καθώς περιλαμβάνεται στη Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο, που πήρε μέρος στην τουρκική άσκηση.

Για την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου από 01 έως 11 Νοεμβρίου 2010, είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της άσκησης και σε δυο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν σε αυτή, προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών.

«Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκε εντολή αποχώρησης της ελληνικής Φρεγάτας από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις Νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.