Στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την εκδήλωση στη Σχολή Ικάρων για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε πως «υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αλλά κατέστησε σαφές ότι «εμείς δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μας ενδιαφέρει δε πάρα πολύ η σταθερότητα και η θεσμική προοπτική της Τουρκίας και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις να εξάγονται, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι».

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προβεί σε σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ την Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι σε ύψος 22.000, και 24.000 και 26.000 ποδών, αντίστοιχα.

Το σκηνικό επαναλήφτηκε και σήμερα, όταν τέσσερα τουρκικά «Φάντομ» εισήλθαν στο FIR Αθηνών, νοτίως της Χίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως πέταξαν το πρωί πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 10.000 και 12.000 ποδών και εξήλθαν του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Το Σαββατοκύριακο, τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Mavi Balina» (Μπλε Φάλαινα), που διεξάγεται στην ανατολική Μεσόγειο προέβησαν σε σωρεία παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανατολικά της Ρόδου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δόθηκε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο και έλαβε μέρος στην τουρκική άσκηση αποχώρησε από δύο φάσεις της συγκεκριμένης άσκησης (αεροναυτικής συνεργασίας).