Για αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως παρατήρησε ότι προς το παρόν έχει μειωθεί κατά 12% η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγειάς. Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών covid σε όλη τη χώρα, είπε ότι είναι σταθερές, αλλά επανέλαβε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική.

Μάλιστα παρομοίωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει». Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η επιδείνωση των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών δείχνει αυξητική τάση που ίσως επιβαρύνει τις επόμενες ημέρες το σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στην κολχικίνη τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, αλλά είναι προκαταρκτικά και θα ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες. Είναι ένα φάρμακο που η επιτροπή αποφάσισε να εντάξει στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού, γιατί όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.

Κοντοζαμάνης: Αδύνατο να διακινηθεί ως προϊόν μαύρης αγοράς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα εμβόλια και αν αυτά μπορούν να διακινηθούν στη μαύρη αγορά, ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «είναι αδύνατο να διακινηθεί ως προϊόν μαύρης αγοράς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς η διανομή του και η φύλαξη του ελέγχεται από το κράτος».

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες κερδοσκοπίας μέσω του σκοτεινού διαδικτύου προϊόντων που είτε δεν θα παραδοθούν σε αυτούς που τα παραγγέλνουν ή δεν είναι γνήσια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, κατέληξε.