«Ο πολλαπλασιασμός των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων φανερώνει μια τεράστια αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα», αναφέρει άρθρο της ανταποκρίτριας της βελγικής εφημερίδας «Λε Σουάρ» στην Αθήνα Αντεά Γκιγιό, που δημοσιεύεται σήμερα υπό τον τίτλο «Η βία προέρχεται από το εσωτερικό».

Η πλειονότητα των ειδικών που ερωτήθηκαν από τον ελληνικό Τύπο δήλωσαν ότι πίσω από τη σειρά αποπειρών επιθέσεων βρίσκεται η επιθυμία των εξτρεμιστικών ελληνικών κινημάτων να διεθνοποιήσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ για τις ελληνικές αρχές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια εγχώρια απειλή η οποία δε συνδέεται, όπως είχε θεωρηθεί αρχικά από ορισμένους, με την Al Qaida, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει τις διάφορες οργανώσεις που αναδύθηκαν μετά τις ταραχές του 2008, είτε από το κίνημα των αναρχικών είτε των ακροαριστερών. «Έκτοτε πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον αστυνομικών σταθμών, συμβολικών χώρων του κράτους όπως επίσης και ενάντια σε δημοσιογράφους». Οι αναταραχές του Δεκεμβρίου 2008, σημειώνει, «πυροδότησαν τη δράση των επαγγελματιών της τρομοκρατίας οι οποίοι προσέλαβαν τους πιο ρηξικέλευθους νέους για την ένοπλη δράση τους».