Οι σημερινοί σαραντάρηδες και άνω, που έχουν περάσει ως παιδιά τις διακοπές τους στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ή σε κάποιο άλλο φιλικό σπίτι στο χωριό, θα θυμούνται πως κάθε φορά που υπήρχαν συγγενείς ή φίλοι οι οποίοι θα διανυκτέρευαν (η φιλοξενία παλαιότερα ήταν σαφώς πιο διαδεδομένη) και δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια, οι μικρότεροι σε ηλικία κοιμόντουσαν… στρωματσάδα. Μια με δύο κουβέρτες στο πάτωμα για να μη «πιαστεί» το κορμί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα μαξιλάρι από τα έξτρα που ήταν φυλαγμένα στο μπαούλο, ένα σεντόνι ή μια επιπλέον κουβέρτα για σκέπασμα (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) και ύπνος μέχρι το πρωί. Τα παιδιά όλο αυτό το έβλεπαν σαν παιχνίδι, ενώ εάν ξάπλωναν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δίπλα τους, νοσταλγούσαν τα δικά τους χρόνια και χαιρόντουσαν εξίσου σαν τους απογόνους τους. Άλλωστε οι στερήσεις μετατρέπονταν σε χαρά μέσα στο παιδικό μυαλό.

Αυτό ακριβώς το κλίμα μπορεί να νιώσουν αρκετοί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και ιδίως την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές. Τι εννοούμε; Ως γνωστόν, στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, τις ημέρες των εορτών αποφασίστηκε πως καθημερινά και ιδίως τη βραδιά του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί. Όπως έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) και στις 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και αυστηροί, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από την άλλη πλευρά έχει επιτραπεί σε κάθε σπίτι να βρίσκονται το πολύ δύο οικογένειας και συνολικά έως 9 άτομα.

Οπότε, πολλές οικογένειες κανονίζουν από τώρα πως θα περάσουν στα ρεβεγιόν τους και δεν είναι λίγες αυτές που θεωρούν ότι είναι προτιμότερο οι καλεσμένοι τους να φιλοξενηθούν στο σπίτι και να φύγουν μετά τις πέντε το πρωί που θα ισχύει και πάλι η κυκλοφορία. Ιδίως κατά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου που παρεμπιπτόντως φέτος πέφτει Παρασκευή, οπότε ακολουθεί Σαββατοκύριακο και είναι σαφώς λιγότεροι όσοι θα δουλεύουν την επόμενη ημέρα, όλοι θα θέλουν να βρίσκονται μαζί κατά την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα. Οπότε συγγενείς και φίλοι κανονίζουν ήδη για το πως θα κοιμηθούν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι, είτε σε κρεβάτια και καναπέδες, είτε στρωματσάδα.

Υπάρχουν και αυτοί βέβαια που θα επιλέξουν να ξενυχτήσουν. Να μείνουν δηλαδή άγρυπνοι μέχρι τις πέντε το πρωί και ακολούθως, αφού ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος, να αποχωρήσουν το ξημέρωμα και να είναι καθ’ όλα νόμιμοι με τις κυβερνητικές επιταγές.