Στην ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ για τους αιτούντες άσυλο προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ένα βήμα επίλυσης γραφειοκρατικών εμποδίων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την αυτόματη και αναδρομική έκδοση του προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ) στους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα, το υπουργείο προχωρά και στην αυτόματη και αναδρομική έκδοση ΑΦΜ. Ειδικότερα, μέσω της ψηφιακής πύλης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται κατά την διάρκεια της καταγραφής τους για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου(ΑΦΜ).

Επισημαίνεται ότι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα αφορά και στους αιτούντες άσυλο που έχουν καταθέσει ήδη το αίτημα έκδοσης ΑΦΜ και αναμένουν την παραλαβή του, ενώ σε επόμενο διάστημα μέσω της ψηφιακής πύλης θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ΑΦΜ που τους αντιστοιχεί, δηλώνοντας τον αριθμό υπόθεσής τους.

Στόχος είναι η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ σε αιτούντες άσυλο να συμβάλει άμεσα στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανά την Ελλάδα.

Επόμενος στόχος θα είναι η ψηφιακή έκδοση ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού, μετά την 1η Ιουλίου 2021, οπότε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αναλάβει πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των αιτούντων άσυλο ESTIA Cash.