Τη λύση του καθολικού lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα» για τον κορονοϊό, πρότεινε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ. Όπως τόνισε, τα τεστ δεν είναι η λύση, παρόλο που «δεν είναι άχρηστα, για να μην παρεξηγηθώ», ενώ σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων, είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας».

Για τα τεστ, αναφέρθηκε με παράδειγμα με αυτά του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος έκανε «δύο μοριακά τεστ, αλλά και δύο ακόμη rapid test και το τεστ του θετικοποιήθηκε μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα. Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς. Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ, αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα.

Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440.000 τεστ. Εμείς κάνουμε 210 (χιλιάδες). Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς. Εμείς 150. Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ. Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι άχρηστα, για να μην παρεξηγηθώ. Αλλά, δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα…».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο και όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου, για έναν βασικό λόγο: έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1.800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει γύρω στους 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες.

Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι, σε σχέση με έναν γενικό γιατρό (όπως είναι το σύστημα στην Αγγλία) στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα, δεν ισχύει ότι δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι ιδιώτες ιατροί έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχει και κάποιον γιατρό στον οποίο απευθύνεται για τα καθημερινά προβλήματα».

Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστεί να μπεις στο νοσοκομείο και στις μονάδες, θα χρειαστείς κάποιες ημέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6. Άρα, τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων, είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μη γίνει αυτό».

Και τόνισε: «Οι δικές μου πληροφορίες, που έχω από πολλούς συναδέλφους μου στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμη και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, γι’ αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε από μόνοι μας να τα εφαρμόσουμε σωστά…

Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την άνοιξη είχαμε φοβηθεί, επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία. Λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα. Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Πάρτε και τους όμορους νομούς, ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δεν γίνεται σωστά εκεί».

Μάλιστα, έγινε αναφορά και στους εργάτες γης, για τους οποίους η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη.

Αναφορικά με τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα γενέθλια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, είπε ότι «το να μην έχει παραιτηθεί ο κ. Βερβεσός από πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι κάτι που προσωπικά με ξεπερνάει. Το δικαστικό σώμα και οι δικηγόροι πρέπει να διαφυλάσσουν τους νόμους μαζί με την Αστυνομία. Είναι δυνατόν να κάνει πάρτι τέτοιας μορφής και για λόγους ευθιξίας να μην παραιτείται κανείς; Όσοι άνθρωποι έχουν κάποια θέση στην κοινωνία πρέπει να δίνουν το παράδειγμα».