Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, με αφορμή την πρεμιέρα της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, καλεί τους καταναλωτές να «προετοιμαστούν για τις κλιματικές μεταβολές, που γίνονται διαρκώς και περισσότερο πιο ακραίες» και να κάνουν έρευνα αγοράς πριν κάνουν την παραγγελία τους.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι να μην επιλέξουν την φθηνότερη τιμή ως την πιο συμφέρουσα.

«Η καλύτερη λύση είναι να προσφεύγουν στους βενζινοπώλες της περιοχής τους, αυτούς που ξέρουν, αυτούς που τους έχουν “τσεκάρει”, αυτούς που μπορούν ανά πάσα στίγμα να απευθυνθούν για κάθε πρόβλημα και κάθε ανάγκη» αναφέρει η ΟΒΕ.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος οι καταναλωτές μπορούν να καλέσουν την Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520.

Βασικές οδηγίες της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει τους καταναλωτές:

  1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.
  2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).
  3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην επαφίονται  μόνο στον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
  4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».
  5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
  6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).